ZF: Ce arată lista firmelor prezentate de procurori: companii fără bilanţuri depuse la Finanţe sau cu afaceri zero au luat credite din sucursale-fanion. Procurorii care au investigat dosarul fraudelor bancare au legat numele lui Adrian Mărtiş, Vasile Creştin şi Andrei Suditu de firme precum Proserv Company, Blitz Transport, Agrocereal Import Export, Arthur J Consulting, Gfr Grand Logistic, Scorpio Becco Gruppo şi American Building Classic. Datele obţinute de Ziarul Financiar de la Ministerul Finanţelor arată că aceste companii făceau afaceri în construcţii, transporturi sau comerţ. Cu toate acestea, cifrele de afaceri ale companiilor erau relativ mici. Dintre companiile menţionate de procurori cea mai mare cifră de afaceri, de 4,4 milioane euro, a fost înregistrată de Proserv Company, cu activitate în construcţii.
EVZ: Câţi bani dă Ministerul Economiei firmelor care îi recrutează manageri privaţi. Nu mai puţin de cinci milioane de euro este suma pe care o plăteşte Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie firmelor care oferă asistenţă în alegerea administratorilor şi membrilor consiliilor de administraţie/supraveghere în firme de stat. Acordul-cadru a fost semnat de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) cu asocierea formată din PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, D&B David şi Baias şi George Butunoiu Group, asocierea Boyden Global Executive Search şi Choice Management&Consulting, asocierea Fast Forward Solutions şi The Searchers Advisory Group, asocierea Quest Advisors şi Transearch International, precum şi cu firma Grafton Recruitment.
ZF – Oprescu: Am reziliat contractul pentru pasajul de pe Văcăreşti. Facem mall cultural la Esplanada. Contractul pentru construcţia Pasajului Mihai Bravu – Calea Văcăreşti, câştigat de firma Romstrade a lui Nelu Iordache, a fost reziliat, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu în cadrul emisiunii „După 20 de ani” difuzată duminică de PRO TV. „Am reziliat contractul cu firma care se ocupa de pasajul de pe Văcăreşti (Romstrade, controlată de Nelu Iordache – n. red.). Acum este în expertiză şi trebuie scos din nou la licitaţie. Va fi gata în martie 2014”, a spus Oprescu.
Adevărul – Investitorii străini: de ce-au plecat, de ce-ar mai fi rămas. În primele 10 luni din 2012, străinii au radiat din România peste 4.600 de firme, care aveau un capital social de aproape 490 de milioane de euro. Majoritatea au plecat din cauza scăderii vânzărilor. Printre cele mai cunoscute companii care au plecat deja sau îşi fac bagajele se regăsesc nume precum ING, UniCredit (diviziile respective de brokeraj), Real, Mechel, Interex, Burger King, Sprider Stores sau Kiabi. „Adevărul“ vă prezintă căteva caracteristici ale acestor companii. Interex, reţeaua de supermarketuri din România controlată de compania franceză Groupement des Mousquetaires, a părăsit piaţa locală la mijlocul lunii noiembrie, când şi-a închis toate cele 10 magazine deţinute la noi.
Incomemagazine: Rău platnic, cedez acţiuni băncii creditoare. Creşterea numărului de credite neperformante, cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile şi la companii a impus anul trecut adoptarea de către Banca Naţională a unui cadru de reglementare care permite băncilor să desfăşoare o nouă activitate, şi anume deţinerea temporară de acţiuni – maximum trei ani – în cadrul firmelor care nu îşi pot rambursa finanţările. Practic, este vorba despre clasica acţiune de conversie a datoriilor în participaţii, însă instituţiile de credit trebuie să se implice şi în redresarea activităţii societăţii comerciale aflate în dificultate. Deşi această metodă se aplică frecvent în economiile dezvoltate, la noi este încă la început. Doar câteva bănci, printre care ING, BRD, UniCredit sau RBS, au făcut primii paşi în această direcţie.