5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.12.2014

Bucureşti - Ce proiecte de infrastructură au rămas fără bani şi pentru ce s-au alocat fonduri suplimentare, după rectificarea negativă a bugetului Primăriei Capitalei - Furtuna financiară din Rusia aduce spectrul unui nou default, ca în 1998 - Papalekas, din nou la DIICOT - Petrom a scăpat în 2009 de prăbuşirea petrolului prin instrumente de acoperirea riscului. Pentru noul val de scăderi nu mai este asigurată - Poza sistemului bancar după şase ani de criză - Geografia restanţelor la credite - Topul mallurilor cu cele mai multe magazine şi locuri de parcare. Citeşte pe larg revista presei din 17 decembrie 2014
Economica.net - mie, 17 dec. 2014, 04:19
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 17.12.2014

Gândul – Bugetul Primăriei Capitalei, rectificat negativ. Ce proiecte de infrastructură au rămas fără bani şi pentru ce s-au alocat fonduri suplimentare. Bugetul Primăriei Capitalei a fost rectificat negativ cu 720 de milioane de lei, investiţiile din fonduri proprii, respectiv cheltuielile de capital, fiind tăiate cu aproape 470 de milioane de lei, la 0,8 miliarde de lei, reiese din datele publicate de PMB.

ZF – Furtuna financiară din Rusia aduce spectrul unui nou default, ca în 1998.

Bursa – Papalekas, din nou la DIICOT. Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas urmează să revină astăzi la sediul DIICOT pentru audieri, după ce a dat declaraţii în faţa procurorilor şi ieri, în cazul delapidării SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, în care Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au fost arestaţi preventiv, săptămâna trecută. Ioannis Papalekas a fost la DIICOT însoţit de avocatul său şi a adus cu el o sacoşă plină cu documente. Cunoscut drept „vulturul fără chip”, Papalekas a trecut aproape neobservat de jurnaliştii din faţa sediului DIICOT, iar după audieri a părăsit clădirea pe o altă poartă. Omul de afaceri este urmărit penal de procurorii DIICOT pentru complicitate la delapidare.

ZF – Poza sistemului bancar după şase ani de criză: pierderi şi neperformante mai mari, dar şi mai mult capital.  Sistemul bancar arată complet diferit faţă de imaginea afişată în toamna lui 2008, în momentul apariţiei crizei, jucătorii din piaţă fiind nevoiţi să se adapteze mai greu sau mai uşor la noile condiţii, respectiv cerere de credite redusă, venituri în scădere şi explozie a creditelor neperformante. Un număr de 42 de bănci administrau la finalul lunii septembrie 2014 active de 351 mld. lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul din septembrie 2008.  Creşterea activelor a fost mai degrabă un efect al devalorizării leului (peste jumătate din active sunt în valută), dar şi urmare a expansiunii portofoliilor de titluri de stat, nu de credite.

Capital – Topul mallurilor cu cele mai multe magazine şi locuri de parcare. Cele 11 centre comerciale de tip mall din Bucureşti au un număr total de 1.738 de magazine şi beneficiază de 16.550 de locuri de parcare, potrivit unui calcul realizat de Capital pe baza datelor centralizate de DTZ Echinox.

ZF – Petrom a scăpat în 2009 de prăbuşirea petrolului prin instrumente de acoperirea riscului. Pentru noul val de scăderi nu mai este asigurată. Petrom nu mai este protejată prin instrumente de acoperire a riscului pentru a asigura veniturile din segmentul de explorare şi producţie, principala sursă de profit a companiei, în contextul în care în 2009, an în care industria s-a confruntat cu prăbuşirea preţului petrolului după falimentul Lehman Brothers, hedgingul a protejat profitul producătorului de ţiţei şi gaze.

Capital – Geografia creditelor cu probleme. Trei judeţe din România se disting în topul restanţierilor la credit, aşa cum arăta el la finele lunii octombrie. Peste un sfert din împrumuturile acordate în cele trei zone sunt cu probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 cu venituri de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi......
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Alegerile legislative anticipate din Germania ar putea avea şi unele consecinţe pozitive pentru economia zonei euro, în ...
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că miliardarul Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei ...