ZF: Florin Georgescu, BNR, îşi apără „electorata“, criticată dur de Băsescu, şi explică ce stă în spatele acestei propuneri de „refinanţare” a creditelor pentru clienţii buni platnici, unde CEC-ul poate fi o variantă. Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, identificat de preşedintele Traian Băsescu ca fiind unul dintre artizanii „electoratei“ – schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, apără această măsură, care în opinia lui ar revigora creditarea şi ar asigura un venit disponibil celor care aplică, bani care s-ar duce în consum şi ar susţine creşterea economică. „În opinia mea relansarea creditării se poate face, în prezent, pe segmentul populaţiei prin refinanţare ca instrument de majorare fără consecinţe negative a venitului disponibil. Dacă în perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinanţarea destinată unor cheltuieli, în multe cazuri fără o necesitate stringentă, acum, în perioada de convalescenţă de după criză, se impune practicarea unei «refinanţări de necesitate»“, a spus Florin Georgescu, într-o opinie legată de acest subiect transmisă ZF.
Capital: Legea caloriferul, miză de zeci de milioane de euro. Ideea ca românii care sunt conectaţi la sistemele de termoficare să fie obligaţi să-şi ţină caloriferele deschise a stârnit recent controverse. Iată de unde a pornit totul şi ce s-ar putea ascunde în spatele iniţiativei. Ziua de 6 februarie nu anunţa nimic deosebit. Asta până când preşedintele Autorităţiii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (pe scurt, ANRSC), Doru Ciocan, a anunţat că are în vedere iniţierea unui proiect de act normativ prin care să li se interzică locatarilor din apartamentele cu repartitoare să-şi închidă caloriferele. Motivele din spatele acestei propuneri sunt, potrivit lui Ciocan, faptul că multe familii de la bloc ţin caloriferele închise şi beneficiază de căldura radiată din pereţii vecinilor, dar şi că astfel de practici dăunează sănătăţii oamenilor şi clădirilor. „Sunt apartamente unde locuiesc şapte copii. Dacă se ţin caloriferele închise, se formează mucegai, iar copiii se pot îmbolnăvi“, a explicat şeful ANRSC.
ZF: Dr. Oetker a cumpărat teren pentru o nouă fabrică în Argeş. Dr. Oetker, cel mai mare producător de aditivi alimentari, va construi o nouă fabrică în localitatea Valea Iaşului (judeţul Argeş), după ce anul trecut a cumpărat un teren de 14 hectare situat lângă actuala unitate de producţie. Germanii au plătit 1,8 mil. euro pentru terenul care se afla în proprietatea primăriei Valea Iaşului, iar investiţia în fabrică s-ar putea ridica la peste 15 mil. euro, conform informaţiilor furnizate de Nicolae Barbu, primarul comunei cu aproape 2.800 de locuitori.
Capital: Sănătatea a miliarde de oameni este în pericol: deficitul global de forţă de muncă din sănătate va ajunge la 12,9 milioane de cadre medicale în următoarele decenii. Până în 2035, în lume va exista o lipsă de 12,9 milioane de lucrători în domeniul sănătății. Astăzi, această cifră se ridică la 7,2 milioane, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care avertizeză că dacă nu se face ceva curând, sănătatea a miliarde de oameni este în pericol. Raportul , ” Un adevar universal : Nuexistă sănătate, fără forță de muncă” , identifică mai multe cauze principale care au dus la această situaţie, printre care se numără: îmbătrânirea forţei de muncă din domeniul medical şi migraţia medicilor către locuri unde sunt mai bine plătiţi, fără ca aceştia să fie înlocuiţi, pentru că tot mai puţini tineri aleg o profesie medicală. Creșterea cererii de cadre medicale este de asemenea o consecinţă a creşterii riscului de îmbolnăvire a populaţiei, pe fondul unui stil de viaţă nesănătos.
Adevărul: Cum a „spart“ Salrom 17 milioane de lei pe salarii, achiziţii la suprapreţ, servicii de pază şi strategii de marketing care nu au fost implementate niciodată. Bani acordaţi fără justificare, achiziţii făcute la suprapreţ, cheltuieli inutile cu strategii de marketing, proiectare de standuri sau contracte suspecte de pază. Dacă vi se pare cunoscută această enumerare, da, aveţi dreptate: este vorba despre o companie de stat. În acest caz, este vorba de Salrom. Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de peste 17 milioane de lei în finanţele companiei, însă conducerea acesteia a atacat în instanţă cele mai multe părţi din constatările inspectorilor, susţinând că a rezolvat, între timp, o altă parte din problemele semnalate. Informaţiile sunt prezentate în raportul pe 2012, făcut public în acest an.
Gândul: Un bucureştean din Sectorul 1 a stabilit un record nedorit. Pentru ce trebuie să plătească statului 100.000 de euro. Un bucureştean din sectorul 1 a stabilit recordul de amenzi neplătite anul trecut, având o datorie 464.005 lei, echivalentul a 104.000 euro. Suma, pentru care Fiscul i-a blocat conturile, reprezintă amenzi pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, potrivit datelor obţinute de gândul de la cinci primării de sector, 1, 3, 4, 5 şi 6.