5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18.03.2013
Capital: Cât costă să ai birou la ultimul etaj al celor mai înalte clădiri din Bucureşti. Proprietarii celor mai înalte zece clădiri de birouri din Bucureşti încasează anual, doar de pe urma închirierii ultimului etaj al imobilelor pe care le deţin, peste 1,8 milioane de euro. erioada de boom imobiliar a schimbat puternic piesajul urban al Capitalei, şi arhitecţii vorbesc constant despre dezvoltarea haotică din acea perioadă. Aproape toate turnurile care străpung astăzi cerul Bucureştiului au fost implicate într-o serie de controverse legate de regimul de înălţime. Lipsa unor centre financiare, care să acomodeze zecile de multinaţionale ce îşi deschideau birouri în România, a impus o cursă contra cronometru între dezvoltatorii imobiliari.
ZF: Orange România va folosi sateliţii SES Astra pentru TV. Orange România, numărul unu pe piaţa locală de telefonie mobilă, a semnat un contract cu SES Astra, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicaţii prin satelit din lume, pentru a lansa pe piaţa locală servicii de televiziune prin satelit (DTH), au declarat pentru ZF surse de pe piaţa locală de comunicaţii. Potrivit datelor ZF, Orange România pregăteşte în acest moment ultimele detalii ale intrării pe piaţa de servicii TV, care este programată pentru luna aprilie, cel târziu începutul lunii mai. Contactaţi de ZF, atât reprezentanţii Orange, cât şi cei ai SES Astra nu au dorit să comenteze.
EVZ: Fenechiu face autostradă cu rută necunoscută, dar ştie preţul: sub 4 miliarde de euro. Ministrul Transporturilor a anunțat că vrea să construiască autostrada Iași-Câmpia Turzii. Traseul va fi la mâna drumarilor. Şeful de la Transporturi a făcut un anunţ halucinant: vrea să construiască prima autostradă fără un traseu bine stabilit. În plus, vrea ca primarii să colaboreze cu drumarii. Mai exact, constructorii vor decide pe unde se va face noua autostradă Iaşi-Câmpia Turzii. „Am propus ca traseul să nu-l cerem foarte restrictiv. Vor fi puncte intermediare prin care va trece autostrada, în rest rămâne la latitudinea constructorilor. Sper să facem această autostradă sub patru miliarde de euro.
Romania Libera: Scutul antirachetă rămâne în România. Ce concesii au făcut Statele Unite Rusiei. Decizia administraţiei Barack Obama de a modifica din nou planurile Apărării Antirachetă şi de a anula cea de-a patra fază a Abordării Adaptative în Etape a Apărării Antirachetă în Europa (EPAA), anunţată vineri de secretarul Apărării, Chuck Hagel, nu afectează cu nimic dezvoltarea sistemului din România, care face parte din faza a II-a. Cu toate acestea, ea reprezintă o concesie făcută Rusiei, care reclama faptul că faza a IV-a reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor sale nucleare. Cu un an în urmă, pe 26 martie 2012, un microfon lăsat deschis a surprins următoarea conversaţie între preşedintele american, Barack Obama, şi (încă) preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev: „În toate chestiunile astea, dar mai ales în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, asta, asta se poate rezolva, dar este important ca el (Vladimir Putin) să-mi lase spaţiu de manevră.
Gandul: Superoferta imobiliara pentru partide: sedii de la stat in rate, cu avans 10%. Hrebenciuc: „Nu-s palate. E ici-colo cate o casa, voi ii ziceti vila”. Inainte ca Guvernul sa scoata la vanzare casele de protocol ale statului, parlamentarii au luat-o inainte, asigurandu-le propriilor partide dreptul de a-si cumpara sediile inchiriate de la stat prin negociere directa, fara concurenta. Si pentru ca incercarile de a se imprumuta pe la banci au esuat in ultimii ani, partidele au primit, printr-o lege promulgata miercuri de presedintele Traian Basescu, o alternativa avantajoasa: posibilitatea de a-si cumpara sediile in rate, intinse pe trei ani, cu avans de 10%, ocolind creditele. Legea a fost votata cu o larga majoritate in Camera Deputatilor – 250 de voturi pentru, desi avea nevoie doar de 207 pentru a fi adoptata. Partidele politice au primit, in ultimii 20 de ani, cel putin pentru sediile centrale, unele dintre cele mai impozante vile din centrul Capitelei in care au stat foarte multi ani cu chirii modice.