Capital: Cum pierd românii şansa de a se trata în spitalele occidentale. Din toamnă, te vei putea trata la orice spital din UE și vei veni înapoi cu chitanța la CNAS, care îți va rambursa costul tratamentului. Din păcate, la prețul autohton, care este cel mai mic din UE, ceea ce ne arată că, deşi românii sunt europeni cu acte în regulă, nu se pot bucura aidoma celorlalţi de binefacerile acestui statut. Acum un an, un tânăr angajat în industria farmaceutică a suferit un atac cerebral, în urma căruia a intrat în comă. Opţiunile sale erau fie o operație „autohtonă”, cu mari riscuri și complicații, fie una modernă, numită embolizare, cu şanse de recuperare 100%, care însă costa aproximativ 10.000 de euro şi nu este nici acum decontată de CNAS. Familia și prietenii au ales pentru el, reușind să strângă suma, motiv pentru care astăzi îşi poate povesti experiența şi poate comenta inutilitatea decontării tratamentelor în străinătate pentru oamenii aflaţi în situaţia lui.
Finantistii: De ce se inchiriaza greu cladirile inalte. Desi sunt pozitionate foarte bine, langa metrou, au vizibilitate si pot aduce un spor de imagine companiilor ocupante, cele mai inalte cladiri de birouri din tara se inchiriaza mai greu decat ne-am fi asteptat. Acesta este cazul turnurilor Sky Tower de langa statia de metrou Aurel Vlaicu, cea mai mare cladire din Romania, si al Tower Center, de langa Piata Victoriei, a doua cladire din tara ca inaltime. Tower Center, cu o inaltime de 106,3 metri si 22 de etaje a inceput sa-si caute chiriasi inca de vara trecuta, de cand s-a incheiat practic litigiul cu Alpha Bank, in care era implicata. Abia daca a reusit sa atraga pe Hidroelectrica, pe 3.200 mp, in urma unei negocieri care a starnit multe suspiciuni in presa.
ZF: Epopeea Bank of Cyprus: Raiffeisen nu vrea decât anumite credite, BT negociază în Cipru. Banca Transilvania (BT) este de fapt singurul investitor dispus să preia în întregime portofoliul Bank of Cyprus România, în timp ce austriecii de la Raiffeisen nu sunt interesaţi decât de anumite credite ale sucursalei cipriote, afirmă surse bancare. Soarta depozitelor rămase captive în banca ale cărei uşi stau închise de pe 1 aprilie depinde astfel mai degrabă de rezultatul negocierilor dintre ciprioţi şi BT. Potrivit unor surse de pe piaţă, ciprioţii sunt foarte nemulţumiţi de nivelul ofertelor primite, considerând că pot obţine mai mult dacă ar vinde individual anumite credite. Totuşi, Banca Transilvania a fost invitată în Cipru pentru discuţii. Interlocutorul mandatat de banca centrală a Ciprului este influenta bancă de investiţii Rothschild, care se ocupă de restructurarea sectorului bancar din insulă.
Daily Business: Cum ne protejam de foamea bancherilor: Falimentul personal, salvarea datornicilor? Modul in care in Cipru s-a decis, peste noapte, practic evaporarea a 60% din banii tinuti in conturi de deponenti si posibila extindere a masurii la nivel european, ridica un serios semn de intrebare. Daca bancherii pot sa ia asemenea masuri, noi de ce nu ne-am putea asigura in caz de faliment? De ce nu putem intra in insolventa sau faliment si sa fim scutiti macar de o parte din datorii? Daca faci afaceri in Romania, probabil ai avut de-a face cu insolventele. Zeci de mii de patroni care si-au vazut business-urile neprofitabile le-au bagat, peste noapte, in insolventa, refuzand sa isi mai plateasca datoriile catre partenerii de afaceri. S-au pus sub protectia legii insolventei si s-au angajat ca, intr-o perioada anume, in general de cativa ani, isi vor plati toate datoriile. Pana atunci, creditorilor nu le ramane decat sa astepte sau sa renunte la creante.
Romania Libera: Ambasadorul Rusiei la Bucuresti: Baza de la Deveselu poate deveni tinta pentru Rusia. Cum s-au vazut de la Moscova evolutiile politice de la Bucuresti din vara anului trecut, cat va mai plati Romania actualele tarife la gazele cumparate de la Gazprom, ce prioritati are Federatia Rusa in raport cu Romania si care sunt sansele ca ultimele dispute dintre politicienii de la Chisinau sa conduca, in final, la repetarea scenariului din Ucraina sau Georgia? In fine, va accepta Rusia, in cele din urma, amplasarea scutului american antiracheta si pe teritoriul Romaniei si, totodata, cat de intensa este cooperarea serviciilor secrete din cele doua state? Raspunsurile, in interviul acordat de ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg S. Malginov, un diplomat care la un an de la preluarea mandatului si dupa o experienta de peste 30 de ani in Ministerul de Externe moscovit considera nedrepte afirmatiile ca tara sa ar fi la originea multor complicatii din regiune, inclusiv din Romania.