5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18.05.2015

Economica.net
18 05. 2015
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_04058700

Eugen Teodorovici anunţă încă o tombolă fiscală şi posibilitatea deducerii din impozitul pe venit cu bonuri – DIGI24. Fiscul a fost acuzat că duce în realitate o luptă cu mica evaziune și pierde din vedere „marea evaziune”. De altfel, aceasta este și impresia ministrului Finanțelor, care a mărturisit la Digi24 că acțiunile de control ar trebui direcționate către acea zonă. „N-am niciun fel de problemă să mă angajez la o astfel de luptă”, a spus Eugen Teodorovici. „Aici sunt două idei: fie organizare de tombole fiscale pe produse care vin din zona marii evaziuni, legumele și fructele de exemplu, astfel încât să stimulezi solicitarea bonului fiscal din această zonă de către populație. O a doua chestiune este acea idee de a lăsa românului, la finalul unui an, posibilitatea de a-și deduce din impozitul pe venit în timpul unui an o parte din cheltuielile din o anumită zonă de evaziune fiscală. Adică, omul într-un an de zile știe că-și strânge aceste bonuri fiscale pentru ca la final de an în limita a 20%, 30% din impozitul pe venit își poate lua înapoi niște bani pe care i-a cheltuit pe produsele unde evaziunea este mai ridicată”, a spus ministrul de Finanţe la DIGI24.

Un antreprenor vrea să producă la Craiova tractoare de putere mică – ZF. Producătorul de motoutilaje agricole Ruris din Craiova, controlat de omul de afaceri Cătălin Stroe, are în derulare un proiect pentru realizarea unui tractor de putere mică şi speră ca până la toamnă să finalizeze prototipul şi să înceapă producţia de serie. În România singurele companii care mai produc tractoare sunt IRUM Reghin şi MAT Craiova, care se concentrează însă pe producţia de tractoare pentru fermele semiindustriale şi industriale, potrivit datelor ZF. „Ţinta este către micii fermieri, care vor putea lucra mecanizat“, spune Stroe.

Binomul româno-polonez: miza economică și geopolitică a noii axe București- Varșovia – Adevărul financiar. După pătrunderea în acționariatul grupului de companii MG-Tec, afacere de peste 100 de milioane de euro din piața hârtiei tissue, fondul de investiții Abris Capital Partners intră în liga celor mai activi investitori de tip private equity ai ultimilor ani. Odată cu Abris, continuă și ofensiva investițiilor poloneze în România.

Instanţele confirmă acuzaţiile de abuz aduse Antifraudei: Firmele câştigă în toată ţara – Capital. Controalele recente ale Antifraudei au dus la închiderea a sute de firme şi la numeroase plângeri în instanţă împotriva autorităţilor fiscale. Majoritatea acţiunilor sunt încă în stadiul de soluţionare, însă, în cazurile în care judecătorii s-au pronunţat, balanţa se înclină clar în favoarea contribuabilor. Judecătorii au anulat, în cele mai multe cazuri, sancţiunile din procesele verbale ale Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF), prin care au fost date amenzi de cel puţin 8.000 lei şi a fost închisă activitatea firmelor pentru nereguli în utilizarea caselor de marcat. Procesul-verbal de constatare şi sancționare a contravenţiilor al DGAF poate fi contestat, la finalizarea controlului, prin formularea de plângere contravenţională, pe calea instanţei, în termen de 15 zile.

Câţi bani fac cele 2.000 de benzinării din România, care vând combinat 6 milioane de tone de carburanţi – ZF. În România se comercializează circa 5,8-6 milioane de tone de carburanţi, două treimi din această cantitate fiind repre­zentate de vânzările de motorină. Ca valoare, piaţa carburanţilor poate fi estimate la circa 9-9,5 miliarde de euro. Cele mai mari vânzări se fac pe segmentul de retail, cu amănuntul, restul fiind reprezentat de clienţii comerciali. În total, pe plan local activează mai bine de 2.000 de staţii de alimentare. Cel mai mare jucător din această piaţă este Petrom, companie care administrează o reţea de benzinării formată din 544 de staţii.

Amnistia: ANAF calculase că 3,6 milioane de români cu venituri foarte mici sau zero îi datorau 1,7 miliarde lei – Capital. Persoanele cu venituri sub salariul minim şi cele fără venituri nu mai trebuie să achite contribuţia de sănătate (CASS), cerută de ANAF prin decizii de impunere. Conform ANAF, 3,6 milioane de persoane sunt în această situaţie. Practic, guvernul corectează prevederi legislative abuzive, declarate neconstituţionale încă din 2010. Anomalia legislativă care impune plata CASS la salariul minim indiferent de venitul real a fost declarată neconstituţională încă din 2010 când se afla în Legea sănătăţii 95/2006.

Străinii au scos într-un an 850 mil. euro din băncile locale – ZF. Străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, aveau la sfârşitul primului trimestru din acest an depozite pe termen mediu şi lung constituite la băncile locale de 5,66 miliarde de euro (echivalentul a 25 miliarde de lei), în scădere cu 850 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor BNR.