5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18.07.2012
ZF.ro: Numai 42 din marile corporaţii ale lumii au pe hartă România. În top 10 sunt numai trei. Patru din zece companii aflate în topul celor mai mari 100 de companii din lume realizat de revista Fortune au operaţiuni în România, însă foarte puţini giganţi la nivel mondial au activităţi de producţie pe piaţa locală. Marii investitori străini care au venit în România să exploateze petrolul şi gazele naturale (Exxon Mobil şi Chevron) sau doar ca să îşi vândă produsele din import (Toyota) conturează imaginea României ca o ţară aflată pe ultimele locuri în Europa în topurile de competitivitate şi de aceea România lipseşte cu desăvârşire din destinaţiile recomandate pentru investiţii. Puţini sunt însă giganţii mondiali care au activităţi de producţie în România – Ford, ArcelorMittal, Société Générale, E.ON sau Procter&Gamble – şi care reprezintă o excepţie într-o economie dominată de investitori străini care au văzut în România o oportunitate de a-şi plasa produsele sau serviciile.
Capital: Cazul clientei cu cea mai mică dobândă din România. BCR refuză să pună în practică o hotărâre irevocabilă a Înaltei Curţi. Cea mai mare bancă din România refuză, chiar şi cu executorul judecătoresc la poartă, să pună în aplicare o decizie irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie potrivit căreia unei cliente din Târgu-Mureş trebuie să i se reducă dobânda la credit la aproximativ 2% pe an. „Sunt pur şi simplu siderat. Nu mai ştiu ce să fac. Este un comportament inacceptabil pentru o bancă atât de mare iar BNR spune că nu are pârghiile pentru a ne ajuta”, spune avocatul Târg-Mureşan Alexandru Şeulean, cel care a reuşit să obţină, în numele unei cliente, cea mai mică dobândă la credit din România.
EVZ: Graniţa de vest a ţării, polul contrabandei. Trei din zece ţigări ilicite vândute pe piaţa românească provin din Serbia. Parte datorită stabilizării preţurilor, parte datorită campaniilor anticontrabandă derulate de producătorii de ţigarete, iar parte în urma descinderilor poliţiştilor în vămi, comerţul de ţigări ilegale a scăzut simţitor în ultimii doi ani, de la peste 36% în 2010 la aproximativ 13% în luna mai 2012, conform lui Neil Coupland, director general JTI România. De unde vin ţigările de contrabandă? Studiul asupra pieţei autohtone a ţigaretelor, realizat de Novel Research, arată că ponderea produselor ilicite provenite din Republica Moldova şi Ucraina a scăzut în ultimii ani, crescând în schimb volumul ţigaretelor aduse ilegal din Serbia.
Romania Libera: Cum ne recuperăm banii cheltuiţi în spitale. Pacientul român trebuie să scoată tot timpul bani din buzunar: îşi cumpără singur medicamentele şi materialele sanitare, dă şpagă la medic, îşi achită lunar contribuţia la Sănătate, iar când vine vremea să se interneze în spital face împrumuturi la bancă. Ce-i oferă statul în schimb? Spitalele din România sunt pline de pacienţi care cheltuiesc şi ultimul ban din casă pe medicamente şi dispozitive sanitare. Sau, mai rău, fac credite pe viaţă pentru a se putea opera într-un spital de stat. Dacă operaţia este la inimă, pe creier sau la coloană, tarifele sunt exorbitante, iar spitalul nu îşi asumă integral cheltuielile. Puţini pacienţi ştiu însă că există o lege care îi ajută să-şi recupereze cheltuielile făcute în spital. Această lege (n.r. – Legea 157/2008) a fost iniţiată de deputatul Sorin Paveliu, fost membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, însă Guvernul a avut grijă atunci să dea o ordonanţă prin care să‑i limiteze efectele. „A fost un abuz legislativ, însă, chiar şi în forma în care a rămas, legea ajută pacientul în instanţă.
Income Magazine: De ce Moldova a devenit mai atragatoare decat Romania. Pentru oamenii de afaceri din România, Republica Moldova este un fel de tărâm al făgăduinţei. Proximitatea geografică, vorbirea aceleiaşi limbi, segmentele de piaţă pe care ai şanse mari să nu găseşti concurenţă, dar, mai ales, şirul aparent nesfârşit, pentru cei obişnuiţi cu legislaţia românească, de facilităţi fiscale, au un efect magnetic asupra investitorilor români. Datele confirmă această atracţie „fatală” – în momentul de faţă, cele mai multe firme care operează cu acţionariat străin în Republica Moldova, au venit din România. Peste 1.200 de firme înregistrate în Republica Moldova au acţionariat românesc. Numeric, asta înseamnă că România este cel mai mare investitor în Republica Moldova. Ca volum însă, investiţiile româneşti ocupă doar locul al şaptelea, după ţări precum Olanda, Rusia sau Cipru. Capitalul investit de companiile româneşti în Republica Moldova era, la sfârşitul anului trecut, de 378,3 milioane de lei moldoveneşti, adică aproximativ 24 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 5% din totalul capitalului social investit.