5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 18.10.2013

Economica.net
18 10. 2013
ziare_3_10774100_07040400_36872500

ZF: Bancherii încep să ieftinească creditele de consum de teamă că rămân fără clienţi. Topul băncilor în funcţie de dobânzile oferite. Cele mai ieftine credite de consum în lei afişează dobânzi efective de circa 10% pe an, dar deocamdată nicio bancă nu a avut curajul să arunce pe piaţă o ofertă cu un cost efectiv de o singură cifră. Creditele de consum s-au ieftinit în condi­ţiile în care bancherii au ajuns să se împrumute mai ieftin de pe piaţa monetară, fără să renunţe însă la marjele de câştig ridicate. Astfel, dacă în urmă cu un an puţine oferte coborau cu dobânzile sub 15% pe an, în prezent multe bănci au coborât cu costurile efective în zona 12-13% pe an, iar cele mai bune oferte au ajuns deja pe palierul de 10% pe an, arată datele agregate de portalul financiar conso.ro. De exemplu, Banca Transilvania îşi tentează clienţii care deţin un cont de salariu cu dobândă efectivă de 10,15% pe an, în timp ce Volksbank are în oferta standard un credit de consum cu un cost efectiv de 10,2% pe an.

Hotnews: Contractul dintre Loteria Romana si firmele grecesti: Cum au primit grecii 80% din incasarile Loteriei. Loteria Romana a platit ani la rand catre doua firme grecesti, Intracom si Intralot, 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc, potrivit unui contract de credit furnizor pentru implementarea programului de video-loterie obtinut de HotNews.ro. Contractul a fost incheiat intre Loteria Romana ca beneficiar, Intracom si Intralot, in calitate de creditori, si firma romaneasca Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente. Contractul va exipra, dupa 10 ani, pe 30 noiembrie 2013

România liberă: Cât va costa un drum de la Comarnic la Braşov pe autostradă. Şoferii vor plăti în jur de 1,2 eurocenţi pe axă şi kilometru, ceea ce înseamnă un preţ de aproximativ 8 lei pentru parcurgerea celor 58 de kilometri dintre localităţile Comarnic şi Cristian, care vor delimita autostrada. Tariful aplicat pe parcurgerea autostrăzii va fi situat în jurul valorii de 1,2 eurocenţi pe axă şi osie, ofertele ce vor fi depuse la data de 15 noiembrie de către cei trei potenţiali concesionari rămaşi în competiţie urmând să se situeze într-un interval îngust, aproapiat de acest nivel, a declarat zilele trecute Narcis Neaga, director general interimar la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

ZF: Niciun şantier de autostrăzi nu a fost inaugurat de la începutul anului. Din lipsă de fonduri, chiar şi licitaţiile pentru noi proiecte de infrastructură sunt amânate. O bună parte din creşterea economică este retezată. Licitaţii amânate pentru construcţia de autostrăzi pe bani europeni, contracte reziliate pe bandă rulantă, concesiuni al căror termen de depunere a ofertelor a fost decalat – astfel arată, pe scurt, „tabloul“ infrastructurii rutiere din România în acest an.   Dacă în anii anteriori autorităţile anunţau întârzierea inaugurării unor autostrăzi pe măsură ce lucrările înaintau într-un ritm lent, în prezent nici nu se mai ajunge la stadiul în care lucrările încep şi deja procedurile de atribuire sunt decalate. Cu alte cuvinte, construcţia unei noi autostrăzi în România este amânată încă dinainte de a începe efectiv.

Capital: Demisii la vârful companiei care deţine PRO TV! După demisia din august a lui Adrian Sârbu, Central European Media Enterprises Ltd. (CME) a anunţat că directorul financiar şi Vice-Preşedintele au decis să-şi dea demisia. Astfel, David Sach, Chief Financial Officer, va părăsi compania pe data de 29 octombrie a acestui an, iar în locul lui va prelua funcţia de Director Financiar interimarcel care i-a fost adjunct. Anthony Chhoy, Vice-Preşedintele CME, cel care se ocupa de Strategie şi Operaţiuni, şi-a dat de asemenea demisia şi va pleca din companie pe data de 15 noiembrie.