România liberă: Motivul secret pentru care Guvernul vrea autostrada spre Vest prin Braşov. Realizarea autostrăzii spre vestul ţării prin Braşov ar aduce trafic sporit pe tronsonul concesionat Comarnic-Braşov, ceea ce înseamnă că statul ar trebui să scoată mai puţini bani din buzunar pentru plata concesionarului. Guvernul ar înclina mai degrabă spre construirea unei autostrăzi de la Sibiu spre Braşov şi apoi spre Bacău decât spre Piteşti, potrivit declaraţiilor făcute zilele trecute de către vicepremierul Liviu Dragnea la un post de televiziune. Guvernul aşteaptă însă rezultatele discuţiilor purtate cu oficiali ai Comisiei Europene pe acest subiect. Oricum, cele două autostrăzi nu se pot face în acelaşi timp, a spus Dragnea. Întrebat care dintre cele două se va face prima, vicepremierul a răspuns că acest lucru va fi anunţat, fiind reglementat într-un “master-plan”.
EVZ: Mizele noii alianţe de la Tarom. După ce vechiul Consiliu de Administraţie (CA), cu care se afla în conflict, i-a scurtat mandatul de la patru la un an, Heinzmann a fost reconfirmat în funcţie şi pentru următorii trei ani. Măsura a fost aprobată joi, în prima şedinţă a noilor administratori ai companiei de transport aerian. Totodată, în fruntea CA a fost ales austriacul Dante Stein, consilier onorific al premierului Victor Ponta pe probleme speciale. Stein îi ia locul lui Dan Pascariu, schimbat recent din funcţie, după ce s-a aflat că nu a făcut decât să pună beţe în roate belgianului şi să îşi urmărească propriile interese.
Adevărul: Ca să plăteşti online impozitele trebuie să stai la încă o coadă. Pentru a putea face plăţi prin ghiseul.ro, contribuabilii şi persoanele fizice autorizate înregistrate în baza de date a primăriei Sectorului 1 le-au fost atribuite user şi parolă, cu care se pot autentifica pe site. Numai că plicurile care conţin numele de utilizator şi parola se ridică personal de la sediul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale (DGITL). Aşa că de la începutul lunii august până pe 31 octombrie şi-au achitat online taxele şi impozitele doar 156 de contribuabili din sectorul 1.
Gândul.info: De ce deszăpezirea unui kilometru de drum costă în România DE CINCI ORI MAI MULT DECÂT ÎN FINLANDA? Şeful CNADNR: „În ţările nordice zăpada şi gheaţa nu sunt îndepărtate integral”. Costul mediu cu deszăpezirea unui kilometru de autostradă sau drum naţional a crescut în ultimii patru ani de peste patru ori, de la un preţ de 1.180 euro per kilometru în 2009, la 5.370 euro în 2013, reiese din calcule gândul pe baza datelor din sistemul de licitaţii publice. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a estimat că o poate cheltui pentru deszăpezire în iarna din acest an şi iarna viitoare în jur de 172 de milioane de euro.
Cursdeguvernare.ro – Educația și Sănătatea față cu protecția socială: O comparație în timp a fiscalității care le susține. Dacă ar fi să respectăm uzanțele europene, sănătatea și învățământul ar trebui să primească fiecare cam 6% din PIB, iar cei care lucrează în aceste sectoare publice esențiale să fie mai bine plătiți. Dar acest lucru nu se întâmplă pentru că ne lipsesc în mod cronic câteva procente de PIB la venituri. Bugetul se închide invariabil prin reducerea sumelor alocate acestor sectoare ”neproductive”.
Capital: Încurcata poveste a averii lui Voiculescu. Sutele de milioane de euro ale familiei Voiculescu au la origine afaceri externe derulate prin firmele Securității, dar și un controversat testament al unui și mai controversat om de afaceri arab.