5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.02.2014

Economica.net
19 02. 2014
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_89678600

Adevărul – Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR: Restituirea creditelor în valută la cursul iniţial ar falimenta băncile. Restituirea în lei a creditelor contractate în valută la cursul la care a fost contractat ar genera o criză de sistem şi vor fi bănci care vor da faliment, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul dezbaterilor din Comisia de buget din Senat. „Din studiile pe care le-am făcut, o astfel de măsură ar genera o criză de sistem. (…) Vor fi bănci care vor da, a doua zi, faliment“, a spus Cinteză, care a prezentat punctul de vedere al Băncii Naţionale a României.

Hotnews: Ce contine memorandumul secret semnat de Guvern cu Huawei. Executivul promite sprijin pentru participarea companiei chineze la structuri critice de securitate. Huawei a fost exclusa de la astfel de licitatii in SUA, Canada si Marea Britanie. Memorandumul semnat de Guvern cu compania chineza Huawei in noiembrie 2013 si consultat de HotNews.ro prevede ca Ministerul Societatii Informationale (MSI) „vine in intampinarea Huawei” in vederea participarii la constructia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informatii si comunicatii nationale, Reteaua nationala de banda larga si Sistemul de monitorizare si supraveghere a traficului. Mai mult, Ministerul si Huawei anunta o „cooperare strategica”, in ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzata de institutii oficiale din SUA, Marea Britanie sau Canada de spionaj in favoarea autoritatilor chineze.

Capital: Noile criterii de funcţionare a microîntreprinderilor. Cum trebuie interpretate? Regimul microîntreprinderilor a suferit schimbări în acest an. În lipsa normelor de aplicare, multe au căzut în capcana interpretării criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească. Deşi modificările aduse regimului microîntreprinderilor începând cu februarie 2013 au avut ca scop declarat diminuarea sarcinii fiscale pentru unele companii şi, implicit, reducerea evaziunii fiscale, acestea au afectat în mod negativ companiile mici, nevoite să plătească un impozit de 3% aplicat veniturilor înregistrate, față de 0 lei, în condițiile în care acestea înregistrau pierdere.

ZF – Vot crucial pentru micii româneşti: Bruxelles-ul decide mâine legalitatea unei pieţe de 50 mil. euro.  Autorităţile de la Bruxelles decid la sfârşitul săptămânii viitorul pieţei româneşti a micilor în condiţiile în care o comisie tehnică va supune spre aprobare o listă cu aditivi alimentari agreaţi pentru a fi folosiţi în reţetele produselor considerate tradiţio­ale. Miza este păstrarea în reţeta micilor româneşti a bicarbonatului de sodiu (E500), aditiv în lipsa căruia reţeta de preparare a micilor cu o istoriE de 93 de ani devine imposibilă în sistem industrial. Piaţa micilor este o afacere de 50 de milioane de euro anual, fiind un adevărat debuşeu de vânzări în lunile mai, august şi septembrie.

ZF – Cel mai bun trimestru pentru retailul electro-IT&C de la debutul crizei: 626 mil. euro, +11% în trim. IV de anul trecut. Vânzările de televizoare, frigidere şi telefoane şi tablete inteligente au crescut anul trecut, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată avansând cu circa 7%, până la 1,74 mld. euro, după un „raliu” al cumpărăturilor în ultimele luni din an.