5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.04.2013
ZF: Schimbarea economiei României în ultimii zece ani. Ce modificări a adus criza şi ce va urma? În anii următori, unii analişti cred că vom asista la consolidarea ponderii industriei în PIB în jurul nivelului de 28%, la o scădere a ponderii agriculturii spre 3-4% din PIB şi la o creştere a activităţilor din servicii peste 50% din PIB. Industria şi-a majorat contribuţia la formarea PIB în ultimii cinci ani prin intermediul exporturilor, după un declin în perioada 2003-2008. Dar industria nu poate să tragă singură economia, potenţialul ei find limitat având în vedere ponderea de 28% din PIB. Serviciile, care au cea mai mare pondere în PIB, de aproximativ 50%, şi-au redus contribuţia la PIB în anii de criză, odată cu contracţia cererii interne, după ce în intervalul 2003-2008 au fost în ascensiune
Capital – Deductibilitatea TVA la protocol: povestea și avantajele din spatele plafonului de 100 lei. Costurile de protocol ale unei companii au captat atenţia sporită a Fiscului, astfel că fiecare cheltuială poate fi de acum dedusă de la plata TVA doar în limita a 100 lei. Practica companiilor din România de a acorda mici cadouri clienților sau chiar și potențialilor clienți, precum și de a organiza mese de afaceri pentru a menține sau a construi o relație apropiată cu partenerii de afaceri a condus de-a lungul timpului la numeroase dezbateri de natură fiscală.
ZF: Un antreprenor local a preluat lanţul de supermarketuri Interex. Omul de afaceri Sorin Bonciu (45 de ani), care deţine afaceri în domeniul imobiliar şi în cel al energiei, a preluat prin intermediul a două companii reţeaua de supermarketuri Interex. Antreprenorul are în plan să închirieze magazinele cumpărate sau să le vândă către o altă reţea de retail alimentar sau de bricolaj.
EVZ: Cum a devenit România grânarul Europei când „ţara mânca mămăligă”. Vezi ce s-a schimbat de atunci. România nu contează pe piaţa internaţională a cerealelor, chiar dacă exploatează una dintre cele mai mari suprafeţe agricole la nivel european. Situaţia nu se va schimba cât timp terenurile vor rămâne fărămiţate, iar intermediarii vor face legea în piaţă. Fermierii români exploatează una dintre cele mai mari suprafeţe agricole la nivel european. Terenurile destinate agriculturii însumează aproape 62% din suprafaţa ţării, dar randamentul la hectar este la jumătate faţă de alte state agrare ca Franţa sau Germania. Există şi fermieri care obţin producţii record, dar aceştia sunt o raritate şi au atins acest nivel după zeci de ani în care au investit în tehnologie.
Adevărul – Lucian Isar: „România arată ca o ţară care poate, dar nu vrea să crească economic. Frâna este politica monetară“. Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri şi ex-preşedinte CA al CFR SA, a vorbit la Adevărul Live, pe lângă problemele întâmpinate în „viesparul“ politico-feroviar, şi despre economia României în general. „Să stai patru ani în recesiune, cu potenţialul pe care îl ai înseamnă să nu vrei să creşti, aceasta este percepţia investitorilor străini despre România“, a arătat Isar.