5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.05.2014

Economica.net
19 05. 2014
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400

ZF –  Desant în Bucureşti: 11 hipermarketuri noi în următorii doi ani. Dezvoltatorii de centre comerciale şi operatorii de hipermarketuri vor construi în Bucureşti cel puţin 11 noi magazine alimentare de mari dimensiuni până în 2016 în urma unor investiţii estimate la circa 150 mil. euro,  cele mai active reţele urmând a fi Kaufland din Germania şi Carrefour din Franţa, care vor avea fiecare peste doi ani cel puţin zece magazine în Capitală.

Adevărul – Ce planuri au ruşii cu fostele combinate Mechel: Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte va fuziona cu Industria Sârmei Câmpia Turzii. Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte (COS), fostul Mechel, va fuziona cu Industria Sârmei Câmpia Turzii, potrivit planului de reorganizare înaintat de către Silnef SRL, cel mai mare creditor al companiei, cu 50,45% din creanţele de 505 milioane de lei asupra societăţii. Planul respectiv a fost publicat săptămâna trecută pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. COS Târgovişte şi Industria Sârmei Câmpia Turzii sunt controlate de către Invest Nikarom, companie cu sediul în Bucureşti, deţinută de către doi cetăţeni ruşi, Victor Chumakov şi Svetlana Chumakova. Invest Nikarom a cumpărat anul trecut cele cinci combinate Mechel din România cu 230 de lei.

Capital – Mariana Gheorghe: OMV Petrom este mai mare decât Dacia. Afacerile grupului petrolier s-au micșorat cu 8% în 2013 față de anul anterior, ajungând la peste 24 miliarde lei, nivel prin care OMV Petrom își păstrează poziția de lider în economia românească. „Într-adevăr profitul net a scăzut cu 19%. Din punctul de vedere al operațiunilor am avut trei elemente mai importante: primul a fost mediul internațional al prețurilor la țiței, care au fost cu 4% mai mici – aici nu vorbim de țiței ca atare, că noi nu cumpărăm sau vindem țițeiul, dar pe baza lui prețurile produselor petroliere au evoluat în aceeași direcție. Al doilea element a fost piața românească, și anume că am avut cereri deprimate – depresate la toate produsele, piața a scăzut și la combustibil, și la gaze, și la electricitate. Iar al treilea a fost într-adevăr taxa pe construcții speciale, care a contribuit, poate chiar cu mai mult de 50%, la acest rezultat, la această diferență”, a declarat Mariana Gheorghe.

Adevărul: Guvernul a cerut Comisiei Europene acordul să elimine acciza la palinca produsă în gospodării pentru consumul propriu. Guvernul a redactat materialele către Comisia Europeană (CE) pentru a primi acordul să elimine acciza la palinca produsă de către persoanele fizice, susţine premierul Victor Ponta, arătând că a mai fost făcută o astfel de cerere, dar nu a fost făcută „bine“. „La persoanele fizice, am dat drumul la materiale, să ne lase şi Comisia Europeană să nu mai accizăm. Trebuie să ştim să facem cererea către Comisia Europeană, pentru că noi am mai făcut o dată şi nu am făcut-o bine şi nu ne-au lăsat, au zis că aşa e reglementarea europeană. Deci, susţin total faptul ca palinca făcută de persoanele fizice să nu fie accizată“, a spus Victor Ponta, duminică, la postul public de televiziune.

Capital: Mallul de lângă târgul de maşini din Vitan a fost vândut. La trei luni după ce a vândut Moldova Mall omului de afaceri Gheorghe Iaciu, fondul de investiţii Equest Balkan Properties (EBP) a reuşit să găsească un cumpărător şi pentru Vitantis Shopping Center, cea mai importantă proprietate din portofoliul local al investitorilor. După două luni de negocieri, fondul de investiţii Revetas Capital, specializat în achiziţia de active „distressed“, mai are de stabilit ultimele detalii cu banca finanţatoare UniCredit Vienna pentru a intra în posesia Vitantis Shopping Center, proiect aflat în vecinătatea târgului de maşini din Vitan, potrivit unor surse din piaţa imobiliară.

Bursa: VIG a început un proces de verificare internă la Omniasig. Vienna Insurance Group (VIG) face propriile verificări la „Omniasig”, unde au avut loc percheziţii, săptămâna trecută, mai multe persoane fiind suspectate de către procurori de abuz în serviciu şi fals intelectual. Procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au arătat că societatea Omniasig încheia poliţe de asigurare facultativă şi le antedata, pentru a crea aparenţa că au fost semnate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare PAID.