5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.06.2014
ZF: Top 100 companii ale antreprenorilor români: retailerul de bricolaj Dedeman Bacău, noul lider. După 25 de ani de capitalism, România nu are nicio companie controlată de un antreprenor român cu afaceri de un miliard de euro. Dedeman Bacău, afacerea din retailul de bricolaj a fraţilor Pavăl din Bacău, a devenit în 2013 liderul companiilor create de antreprenori români, cu afaceri de 2.679 mil. lei (606 mil. euro) şi aproape 7.000 de angajaţi, depăşind pentru prima dată Oscar Downstream (Alin Niculae) şi Interagro SA (Ioan Niculae). Interagro SA, compania din agricultură a lui Ioan Niculae, a fost liderul firmelor cu acţionariat majoritar românesc în 2012 şi 2011, poziţie pe care a mai ocupat-o şi RCS&RDS în 2010, dar şi Grup Servicii Petroliere în 2009, după cum arată datele centralizate de ZF.
„Îndrăznim să visăm la afaceri de un miliard de euro, dar atingerea acestui rezultat depinde de cât de bine va merge economia. Pentru următorii trei ani ne propunem să terminăm extinderea în România, în special în Bucureşti, unde vrem să ajungem la cea mai mare cotă de piaţă cu cel puţin şase magazine.
Capital: Secretele financiare ale tenisului profesionist. O carieră pe terenul cu zgură pare, cel puţin zilele acestea, o soluţie miraculoasă de a câştiga sume cu multe zerouri. Iată ce se află de fapt în spatele premiilor de zeci şi sute de mii de dolari şi ce se întâmplă cu banii primiţi de jucătorii ATP sau WTA. Deşi are doar 22 de ani, Simona Halep a câştigat în total în carieră peste 4,5 milioane de dolari, din care 2,5 milioane de dolari doar din ianuarie încoace. Mulţi aud aceste cifre şi îşi fac tot felul de calcule. Indiferent de metoda utilizată, rezultatul pare fi unul singur – o viaţă fără griji din punct de vedere financiar. Ceea ce face ca tot mai mulţi copii şi adolescenţi să treacă zilele acestea, mai din proprie iniţiativă, mai împinşi din spate de părinţi, porţile şcolilor de tenis din întreaga ţară. Adevărul este însă un pic diferit – tenisul profesionist e, în cele din urmă, o afacere. În care investeşti bani şi, cu talent, muncă, raţiune şi destul noroc, poţi într-un final ieşi în profit. Sau, dimpotrivă, te poţi trezi că ai terminat pe minus.
Romania Libera: Cifrele care arată cât de prost o duc copiii de la ţară. Dezastru. Astfel poate fi definită viața copiilor din mediul rural în România anului 2014. Mai mult de jumătate dintre ei merg pe jos de acasă până la școală, un copil din opt suferă de foame, iar o pondere însemnată dintre adolescenți lipsesc de la cursuri pentru că trebuie să-și ajute părinții la treburile casnice. Acestea sunt concluziile ce reies dintr-un studiu referitor la situația copiilor din mediul rural realizat de World Vision România. Hai la școală! N-ai decât să-ți iei bocceluța la spinare și, dacă ai picioare zdravene, ajungi cu bine. Peste dealuri, peste văi, din satul tău până în satul vecin, la cursuri. Și de acolo înapoi spre casă. Zi de zi. Asta e o poveste pe care mi-a spus-o un om de 106 ani, Ilie Costandache, din Lichitișeni, un sat băcăuan. L-am cunoscut anul trecut. Și, din vorbă-n vorbă, l-am întrebat de școală. Cum era pe vremea lui.
Adevarul: De ce nu câştigă statul aproape nimic din TVA în turism şi servicii. Gradul de colectare a Taxei pe Valoarea Adăugată este de 2% în industria ospitalităţii, pentru că hotelierii au cheltuieli deductibile foarte mari, arată o analiză a sistemului fiscal realizată la comanda VISA Europe. În loc să încaseze 733 de milioane de lei reprezentând TVA aplicată la cazarea în hoteluri, statul încasează doar opt milioane de lei anual, arată un studiu realizat la comanda VISA Europe. Cu toate că foarte puţine unităţi hoteliere practică – doar sporadic – turismul la negru (cazări neînregistrate în contabilitate), datele studiului arată că statul încasează doar 2% din TVA aferentă acestui domeniu. Să fie evaziunea din turism atât de mare?
Bursa: Glavan: „La viitoarea criza, se va pune problema confiscarii actiunilor la bursa”. Bancile centrale, fondurile publice de pensii si fondurile de investitii suverane, care detin active reprezentand 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al planetei, cumpara volume tot mai mari de actiuni listate la bursele de valori, se arata in raportul Global Public Invest 2014, realizat de Forumul Institutiilor Financiare si Monetare Publice (OMFIF). Cele 400 de entitati (157 banci centrale, 156 fonduri publice de pensii si 87 fonduri suvernare) au investitii care se ridica la 29,1 trilioane dolari, ceea ce le transforma intr-o forta pe pietele financiare, potrivit raportului.