Capital: Vara a topit preţul asigurărilor CASCO. Atenţie însă la capcane! Faţă de luna aprilie a acestui an, cele mai importante societăţi care vând CASCO au tăiat preţurile cu 40%, în medie. „Vinovate” sunt promoţiile specifice anotimpului călduros. Pentru cei care nu au o asigurare CASCO sau care au evitat să-şi cumpere o astfel de poliţă din cauza preţurilor mari, vara pare momentul potrivit pentru a face pasul. Conform datelor unuia dintre cele mai utilizate portaluri de specialitate, absolut toate marile companii de asigurări au operat reduceri substanţiale de preţuri. Astfel, cei opt mari jucători care acaparează mai bine de 90% din piaţa CASCO au tăiat, pe medie, aproximativ 40% din primele anuale percepute pentru asigurarea facultativă. Este un fenomen specific perioadei de vară, când vânzările scad, iar societăţile sunt forţate să ia măsuri pentru a le impulsiona. Pe lângă campaniile de promovare, reducerea preţului este o metodă des uzitată. Faţă de luna aprilie a acestui an, cu o mică schimbare la vârf, clasamentul preţurilor rămâne acelaşi. Astra vinde cel mai ieftin CASCO, urmată de Generali, Euroins şi Omniasig, care au preţuri aproape identice.
Cursdeguvernare: Guvernul schimbă salarizarea: Angajații din companiile de stat, plătiți după productivitate, iar funcționarii, după performanță. Guvernul pregătește un nou sistem de salarizare la stat, prin care lucrătorii din companiile de stat și din regii vor fi plătiți în funcție de productivitatea muncii, iar funcționarii din instituțiile bugetare vor fi remunerați după o serie de indicatori de performanță. Guvernul vrea să adopte noul sistem de salarizare până în septembrie 2013 în companiile de stat și din anul 2014 în instituțiile bugetare.
Reforma salarială din companiile de stat și regiile naționale este inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, sub formă de ordonanță simplă, act normativ care poate fi adoptat doar în vacanța parlamentară, cât este valabilă Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe, adică până în septembrie.
Adevarul: Alimentele cu chimicale au intoxicat până şi cifrele Produsului Intern Brut. Scăderea consumului a frânat creşterea economică, dar statisticile arată reducerea vânzărilor doar la alimentele procesate, pline de E-uri şi de ingrediente obţinute în laborator. Practic, până şi cifrele PIB au fost intoxicate de alimentele procesate cu chimicale. În trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut (PIB) a avut o creştere anemică, de numai 0,3% faţă de trimestrul anterior, cu toate că principalele motoare – industria şi exporturile – au consemnat avansuri de peste 6%. Cauza frânării economiei a fost scăderea consumului, pusă de analiştii economici pe seama scăderii puterii de cumpărare a populaţiei. Dar la o privire mai atentă asupra statisticilor oficiale se poate observa că scăderile care s-au accentuat în fiecare lună din cel de-al doilea trimestru sunt consemnate în special la alimente.
Gandul.info: Totul despre sesiunea de toamnă a bacalaureat 2013. Ce s-a întâmplat cu elevii care au picat în ultimii 10 ani. Aproape 87.000 de absolvenţi de clasa a XII-a s-au înscris pentru a doua sesiune de BAC 2013 ce începe luni, 19 august, cu proba orală de competenţe la limba română, arată datele de la Ministerul Educaţiei. Autorităţile spun că examenul de BACALAUREAT 2013 se va desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi la sesiunea din iunie – iulie, cu camere video în fiecare sală de examen şi cu toleranţă zero din partea profesorilor. Mai precis, pentru sesiunea din august-septembrie au fost înscrişi 86.955 de absolvenţi, iar 67 % dintre aceştia reprezintă elevii din promoţia curentă care nu au reuşit în vară. Cifrele arată că numărul de absolvenţi înscrişi pentru sesiunea de toamnă îl depăşeşte pe cel al candidaţilor care au picat examenul în sesiunea din iulie, când nu au reuşit să promoveze 76.144 de absolvenţi de clasa a XII-a.
ZF: RMN-ul businessului românesc. În anul 2012 au dispărut afaceri de 98 mld. lei, profituri 5 mld. lei şi 22.000 de companii. Mediul corporatist nu a simţit creşterea economică de anul trecut, astfel că principalii indicatori au fost pe minus. Profitul raportat de firmele din România a scăzut anul trecut cu peste 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro), la 60 de miliarde de lei (13,4 mld. euro), ceea ce arată cât de dificil a fost anul 2012 pentru mediul corporatist, în ciuda unui avans economic de 0,7% care în piaţă practic nu s-a văzut.Scăzând firmele care au raportat pierderi cumulate de 45,5 miliarde de lei (10,2 mld. euro), rezultă că profitul net al firmelor locale de-abia a depăşit trei miliarde de euro, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. De altfel, firava creştere economică nu s-a văzut nici în cifra de afaceri cumulată a companiilor, care a scăzut de la 1.167 de miliarde de lei la 1.069 de miliarde de lei (240 mld. euro) – indicator care arată că PIB-ul şi rulajul firmelor din economie pot avea direcţii diferite.