ZF: Ţiriac vrea să-şi facă benzinării şi o platformă de comerţ online cu petrol: O să poţi să-ţi comanzi produse petroliere ca pe o pereche de pantofi. Oil Energy Trading, companie specializată în comerţul cu produse petroliere care face parte din divizia de energie a Ţiriac Holdings, structură care reuneşte businessurile derulate de Ion Ţiriac, spune că va termina anul acesta cu afaceri de 30 de milioane de euro, la volume în creştere de circa 4 ori faţă de cele din 2012, primul an de activitate al firmei.
Capital: Cel mai mare proprietar de malluri îşi lustruieşte proiectele. Motoarele dezvoltării Argo în România au fost temporar oprite. Acum se concentrează asupra optimizării costurilor de funcţionare a proprietăţilor, pentru a le face viabile în vederea unei potenţiale vânzări peste trei-patru ani. Fondul de investiţii Argo Real Estate Oportunities Fund (AREOF) a devenit în plină criză liderul pieţei din România, devansându-l pe „regele mallurilor“ Iulian Dascălu, prin consolidarea activelor controlate de fondatorul companiei, cipriotul Andreas Rialas – fost vicepreşedinte al Deutsche Bank.
ZF: 50 miliarde de euro. Datoria publică s-a dublat în anii de criză, dar nu ştim unde s-au dus banii. PIB-ul – valoarea adăugată în economie – este aproape de nivelul de la începutul crizei, adică 140 mld. euro. Datoria publică – internă şi externă – a prins viteză în cinci ani de la falimentul în 16 septembrie al băncii americane Lehman Brothers, când a început criza, şi a ajuns la un nivel mai mult decât dublu comparativ cu sfârşitul anului 2008, când criza mondială începea să se facă simţită în România, depăşind pragul de 250 mld. lei (56 mld. euro). În schimb, PIB-ul – valoarea adăugată în economie – este aproape de nivelul de la începutul crizei, adică 140 mld. euro, după căderea groaznică din 2009 şi 2010.
Adevărul: O nouă uzină la Feldioara pentru uraniul de la Grinţieş. Compania Naţională a Uraniului vrea să construiască o nouă unitate de preparare a minereurilor uranifere în judeţul Braşov, în perspectiva deschiderii de noi mine de uraniu în perimetrul Tulgheş-Grinţieş. Compania Naţională a Uraniului (CNU) a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov documentaţia privind realizarea unei noi uzine de preparare a minereurilor uranifere la Feldioara, în judeţul Braşov.
Capital: Angajatorii, mai prudenţi cu bonusurile salariale anul acesta. Nesiguranţa unei economii stabile atat la nivel local, în România, cât şi la nivel internaţional a afectat în ultimii ani bugetele de salarii, alte venituri, garantate sau variabile şi beneficiile, arată ultimul studiu salarial Mercer. Chiar dacă precauţia este la ordinea zilei, veştile nu sunt atât de rele luând în considerare faptul că doar 6% dintre companiile participante la studiul Mercer intentionează ca în acest an să reducă din personal, un procent mai mic faţă de anul trecut, când acesta era de 8%. Totodată, anul acesta 46% îşi manifestă dorinţa de a angaja, iar 48% nu indică vreo schimbare în organigramă.