ZF: O autostradă de 500 mil. euro întinsă pe trei ani: Orăştie-Sibiu, care trebuia să fie inaugurată în aprilie, va fi gata anul viitor. Compania de drumuri a anunţat mai multe termene de finalizare anul acesta pentru câteva tronsoane din Orăştie-Sibiu, printre care septembrie sau octombrie, dar nu au fost respectate. CNADNR a anunţat că trei din cele patru loturi ale autostrăzii Orăştie-Sibiu, care cumulează circa 60 de kilometri, vor fi finalizate până la finalul acestui an, în timp ce celălalt lot va fi deschis circulaţiei abia anul viitor, cel mai probabil în perioada aprilie-iunie, din cauza unor alunecări de teren care au decalat termenele de finalizare.
Capital – Black Friday: Comerciantul este OBLIGAT să afişeze STOCUL. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a primit, anul trecut, treizeci de reclamaţii de la clienţi nemulţumiţi de procedurile comercianţilor şi se aşteaptă ca anul acesta numărul lor să crească. Anul trecut s-au primit 30 de reclamaţii însă anul acesta ANPC se aşteaptă la un număr mai mare de plângeri având în vedere perioada mai lungă în care se desfăşoară promoţia. Un amănunt extrem de util este acela că toţi comercianţii sunt obligaţi prin lege să afişeze stocul de produse vândute promoţional fiind altfel pasibili de amendă.
Adevărul – Vasilescu, BNR: Băncile au acordat 323 de credite de peste un milion de euro. Cazul împrumutului luat de Ioana Băsescu nu este singular. Băncile comerciale din România, de stat sau private, au acordat în primele nouă luni ale acestui an către persoane fizice 323 de credite cu o valoare de peste un milion de euro, iar cazul împrumutului accesat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, nu este unul singular, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
ZF: Ce s-a ales de schema de minimis, un program de 500 de milioane de lei pentru IMM-uri. A trecut din gestiunea ministrului Daniel Chiţoiu (Finanţe) la ministrul Maria Grapini (Economie), are mai puţini bani pentru firme (plafonul maxim de finanţare a scăzut de la 200.000 de euro la 100.000 de euro) şi nu mai funcţionează după regula „primul venit, primul servit“ – aşa s-a schimbat, în linii mari, programul de ajutor de stat în valoare de 500 mil. lei puşi la dispoziţie de guvern pentru IMM-uri. Aşa-numita schemă de minimis (ajutor financiar cu o valoare redusă – n.red.) a generat un adevărat scandal la finalul lunii august, când sistemul informatic al Ministerului de Finanţe a cedat după ce 52.000 de utilizatori au încercat să îşi înscrie proiectele online.
Capital: Patronul RCS&RDS, din ce în ce mai sus în topul celor bogaţi. Patronul RCS&RDS a urcat într-un singur an pe locul 4 de pe poziţia a şaptea în Top 300 Capital Cei mai bogaţi români. În ediţia din acest an, Zoltan Teszari are o avere estimată la 690-700 milioane euro. Proprietar al RCS&RDS, lider pe piaţa serviciilor de televiziune şi de internet din România, Zoltan Teszari evită apariţiile în public, fiind supranumit “miliardarul invizibil”. Acesta a făcut din RCS & RDS unul din cei mai importanţi operatori din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii în Ungaria, Cehia, Serbia, Spania şi Italia, Slovacia şi Croaţia. Din aceste ultime două ţări, compania s-a retras anul acesta deoarece operaţiunile grupului erau mici. Germanii de la Deutsche Telekom au cumpărat, prin intermediul Slovak Telekom, operaţiunile RCS&RDS Slovacia.