5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.12.2012
Adevărul: Povestea neştiută a fraţilor Dedeman. Românii care le-au luat faţa giganţilor din Vest. Dragoş şi Adrian Pavăl, doi matematicieni plecaţi dintr-o familie modestă din Suceava, au pornit în 1992 cu un butic în Bacău şi au ajuns să domine piaţa magazinelor de bricolaj din România. Există puţine companii cu capital sută la sută românesc care au reuşit să ţină piept multinaţionalelor venite din Occident, să supravieţuiască şi chiar să câştige bătălia. Dedeman este una dintre ele, o firmă construită de la zero de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, a căror poveste fascinantă a rămas necunoscută până acum. Plecaţi dintr-un sat din Suceava să studieze matematica la Iaşi, Dragoş şi Adrian au ajuns, după două decenii, să pătrundă în topul celor mai mari companii cu acţionariat românesc, având o cifră de afaceri care depăşeşte 500 de milioane de euro.
ZF: Guvernul Ponta II are de rambursat în patru ani 13 miliarde de euro. Guvernul Ponta II, care va fi anunţat în curând, se va confrunta în anii următori cu rambursarea celor mai mari sume din împrumutul record de 19 mld. euro contractat de România de la finanţatorii externi, credit avizat în 2009 de guvernarea PDL-PSD. În total, în cei patru ani de guvernare pe care îi începe acum guvernul Ponta are de rambursat 13 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că pe fiecare din cei 26 de miniştri ai noului guvern stă o „povară” de 500 de milioane de euro. Din cei 13 miliarde euro care trebuie daţi înapoi la FMI şi Comisia Europeană în perioada 2013-2016, 9,4 miliarde euro trebuie rambursaţi de BNR, din rezerva valutară şi restul de 3,6 miliarde de euro de la bugetul de stat.
Capital – Visul lui Valvis: să vândă cea mai scumpă apă din lume. Jean Valvis, elvețianul care s-a îmbogăţit din apa Dorna, are ambiția să cucerească piețele internaționale tot cu apă. Aqua Carpatica, brandul lansat în urmă cu doi ani şi susţinut cu investiții de circa 14 milioane de euro, trebuie să devină „un Rolls-Royce al apelor minerale“.
ZF: Kaufland a investit 100 mil. euro în zece hipermarketuri. Retailerul german Kaufland, liderul comerţului local, a deschis în acest an zece hipermarketuri, în care a investit 100 de milioane de euro, fiind astfel cel mai mare investitor din comerţul autohton, potrivit estimărilor ZF. Grupul a ajuns astfel la o reţea de 81 de magazine, consolidându-şi prima poziţie în topul celor mai extinse reţele de hipermarketuri din România. Cei patru concurenţi ai săi au împreună 69 de hipermarketuri.
România liberă: Soluție sau HAOS? Ce impact va avea un guvern cu mai multe ministere asupra problemelor de fond ale economiei? Aparent, schimbarea structurii Guvernului şi posibila adăugare a trei noi ministere – Buget, Energie şi, era până aseară în discuţie, Mari proiecte de infrastructură – nu aduc în plus decât vreo 90 de purtători de mapă (fiecare ministru are propriul cabinet cu 10 consilieri+şef de cabinet+secretară, iar, fiecare din cei 3-4 secretari de stat unul mai mic, cu 3 consilieri+ şef de cabinet+secretară). Adevărată problema va fi însă la împărţirea structurilor deconcertate din teritoriu din subordinea ministerelor ce urmează să fie divizate. Gândiţi-vă că fiecare din instituţiile în cauză are ramificaţii în judeţe, la problemele care apar când şefii direcţi din minister au o culoare politică, iar subordonaţii din teritoriu alta, chiar dacă ambele fac parte din drapelul USL.