5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19 februarie 2015

Descoperire importantă în Marea Neagră - Codul fiscal dăunează industriei tutunului. Singurele accize care cresc sunt cele pentru ţigarete - Când va fi gata linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Henri Coandă - Zile grele pentru PFA - O nouă recesiune - Câte credite noi vând băncile într-un an. Citeşte pe larg revista presei din 19 februarie 2015
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 05:58
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 19 februarie 2015

Petrom şi Exxon au descoperit o nouă pungă de gaze în Marea Neagră prin sonda Pelican – ZF. Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, şi gigantul american ExxonMobil ar fi descoperit o nouă pungă de gaze prin forarea celei de-a treia sonde de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră, arată surse din piaţă. Cele două companii spun că încă evaluează datele culese de sonda Pelican. În timp ce sursele plasează noua descoperire în jurul nivelului de 20 de miliarde de metri cubi, Petrom şi ExxonMobil infirmă această estimare.

Gilda Lazăr, JTI: Singurele accize care cresc sunt la țigarete. Statul ar putea pierde 600 mil. euro. „Dincolo de propunerile surprinzător de liberale, menite să câștige simpatia mediului de afaceri – reducerea TVA, eliminarea impozitului pe dividende, reducerea contribuțiilor sociale, a accizelor – nu putem să nu remarcăm că, în proiectul noului Cod Fiscal, singurele accize care continuă să crească înainte de termen sunt accizele pentru țigarete”, spune Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

Zile grele pentru PFA: Orice PFA ce castiga 144.900 lei (salariul mediu x 5 x 12 luni) plateste 38.108 lei + impozitul pe venit de 16% + CASS de 5,5% – Hotnews. Una dintre modificarile aduse de Codul Fiscal este introducerea CAS pentru veniturile realizate ca PFA. Cota de 26,3% din venituri. Plafon de venit impozabil, minim lunar 35% din salariu mediu, plafon maximal 5 X salariu mediu. Anul acesta salariul mediu este estimat a fi de 2415 lei. Lucrand cu aceste date, orice PFA ce castiga 144.900 lei ( 2.414 x 5 x 12 luni) plateste 38.108 lei + impozitul pe venit de 16% + CASS de 5,5%. „Probabil domnii/doamnele de la Ministerul Finantelor Publice sunt invidiosi/invidioase pe anumite profesii ce castiga mai bine decat functionarii publici si au decis sa plateasca si ei pensii ! Culmea e, ca acum si aceste PFA platesc deja pensii, fie pe asigurea proprie formular 600 fie sunt salariati prin alta parte”, a transmis miercuri HotNews.ro unul din consultantii fiscali chestionati pe aceasta tema.

Gândul – Când va fi gata linia de metrou Gara de Nord – Aeroportul Henri Coandă. Metrorex, cu un buget de investiţii de aproape 2 miliarde lei în acest an, va aloca suma de 38,5 milioane lei pentru proiectul magistralei 6 care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă, şi precizează că termenul de punere în funcţiune al liniei este anul 2020, cerinţă impusă de UEFA. La Bucureşti se vor desfăşura în 2020 patru meciuri în cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal.

Câte credite noi vând băncile într-un an: 50 de miliarde de lei – ZF. Băncile locale au vândut anul trecut credite noi de echivalentul a 50 mld. lei (11 mld. euro), în creştere cu 16% faţă de anul anterior, dar nu au reuşit să acopere rambursările şi ieşirile din bilanţ, astfel că stocul total a continuat să se prăbuşească. Circa trei sferturi au fost credite în lei, finanţări care au câştigat treptat teren în ultimii doi ani pe fondul scăderii accelerate a dobânzilor, dar şi în contextul în care bancherii se confruntă cu o lipsă a resurselor în valută.

Capital – Micii investitori prind curaj: O firmă spaniolă şi un român fac trei blocuri în centrul Capitalei. Dezvoltatorul imobiliar spaniol Imomadrid, administrat de Iñigo Armada Sainz, şi omul de afaceri român Răzvan Ivănică au anunţat că investesc 16 mil. euro în trei proiecte rezidenţiale de mică dimensiune în centrul Bucureştiului.

Adevărul – S-a decis soarta RAFO Oneşti: rafinăria ajunge la fier vechi. Acţionarii RAFO Oneşti au decis dezmembrarea şi vânzarea utilajelor rafinăriei, care nu mai are producţie din 2008. Principalul acţionar al companiei, omul de afaceri rus Iakov Goldovski a solicitat conducerii să înceapă valorificarea activelor şi echipamentelor rafinăriei, după ce aceasta a acumulat pierderi de 2 miliarde de lei în ultimii ani.

Hotnews – Cum s-a ajuns ca autostrada Comarnic – Brasov sa poata fi finantata prin fonduri europene si de ce nu s-a intamplat acest lucru in trecut. Autostrada A3 Comarnic – Brasov poate fi facuta si din bani europeni in noul exercitiu financiar european 2014 – 2020. Desi scumpa, autostrada ar putea fi realizata printr-un mix intre fondurile europene nerambursabile, fonduri de la buget si fonduri din imprumuturi. In exercitiul financiar trecut, autostrada nu a putut beneficia de finantare europeana pentru ca autoritatile romane nu au inclus-o in programul convenit cu Comisia Europeana, ci au sperat la solutia – minune: concesiunea. In 2004 si in 2009, tentativele de concesionare au picat. Acum, Guvernul mai „discuta” inca doua luni pana sa ia o decizie finala cu a treia tentativa: continua sau nu concesiunea care presupune constructia, operarea si intretinerea a 53 de km contra unei plati anuale de 325 de milioane de euro de la buget timp de 26 de ani. Adica 8,45 de miliarde de euro in total.

Câte miliarde de euro ne costă anual greşelile contabililor statului – ZF. Contabilii care se ocupă de situaţiile financiare ale autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia centrală au făcut anul trecut greşeli „financiar-contabile“ în cuantum de aproape 7,5 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de valoarea din 2013, dar suma este mult mai mică faţă de cele peste 12 miliarde de euro înregistrate ca erori în 2012, arată datele centralizate de ZF din rapoartele anuale ale Curţii de Conturi.

O nouă recesiune, „ursul“ rusesc care mârâie aproape şi mai multă durere pentru greci sunt motive pentru care Grecia nu va fi dată afară din zona euro – ZF. Sistemul bancar încă şubred, mai ales în Europa de Est şi Sud-Est, economiile vulnerabile la şocuri externe, Rusia pândind un semn de slăbiciune şi infiltraţiile teroriste dinspre Orientul Mijlociu fac ca un eventual faliment al Greciei să fie o lovitură grea şi păgubitoare pentru Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea cu 124 milioane lei a bugetului Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pentru restituirea competitorilor electorali a sumelor aferente cheltuielilor......
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public în Belgrad va fi gratuit începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat miercuri primarul capitalei Serbiei, ...
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a evocat din nou miercuri, pe reţelele sociale, ideea de a face din Canada al 51-lea ...
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă ...