Cum a trăit România „tragedia greacă”. Ministrul de Finanţe care a semnat primul acord cu FMI povesteşte ziua în care Ceauşescu a ajuns în incapacitate de plată – Gândul. Grecia este, în momentul de faţă, în faliment tehnic, în sensul că nu a plătit o tranşă de 1,6 miliarde de euro dintr-un împrumut acordat de Fondul Monetar Internaţional (FMI). România s-a aflat şi ea într-o situaţie similară, respectiv în incapacitate de plată. Dacă executivul elen cere acum o nouă iertare de datorii şi un alt împrumut pentru a ieşi din impas, în 1981, autorităţile române negociau la Paris cu creditorii o reeşalonare a termenelor de plată. Efortul plăţii restanţelor a fost resimţit atunci de populaţie. Ceauşescu a majorat impozitele, a scumpit mărfurile şi a forţat exporturile, lasând magazinele goale, explică un fost oficial român. Florea Dumitrescu, ministrul de Finanţe care a semnat aderarea României la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în 1972, fost guvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) şi fost ambasador al României în China, a vorbit într-un interviu gândul despre intrarea în incapacitate de plată în 1981, unul dintre cele trei momente în care România a fost în ”faliment tehnic”, respectiv nu a avut posibilitatea să onoreze datoriile pe care le avea.
Primul parc fotovoltaic al statului este gata de inaugurare. Investitorul este Electrocentrale Grup, o societate desprinsă din Termoelectrica – Adevărul. Electrocentrale Grup SA, o societate desprinsă din Termoelectrica, a finalizat investiţiile la centrala bazată pe energie solară din perimetrul comunei Chişcani, judeţul Brăila. Parcul cu panouri fotovoltaice se întinde pe aproape patru hectare
Afacerile din construcţii ale lui Umbrărescu au scăzut cu peste o treime – ZF. Companiile de construcţii Spedition UMB şi Tehnostrade, controlate de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, au încheiat anul 2014 cu afaceri cumulate de 529 mil. lei, în scădere cu 35% faţă de anul anterior.
Americanii au ieșit la cumpărături în România – Capital. Reducerea dobânzilor şi a randamentelor obligaţiunilor a impulsionat investitorii să pompeze bani în active tot mai riscante. Americanii ţin capul de afiş la nivel european şi pentru prima dată, piaţa românească este accesată de cele mai mari fonduri din SUA. În ultimul an şi jumătate, marile fonduri de investiţii din America au ajuns să deţină pe piaţa locală active în valoare de circa 570 mil. euro, cu precădere bunuri imobiliare. Peste 40% din plasamentele acestora au fost realizate direct în firme româneşti, iar restul au fost direcţionate către achiziţia de companii cu prezenţă regională, inclusiv în România.
Misiune (im)posibilă: cinci scenarii despre viitorul Greciei – adevărul financiar.
Bulevardul Prelungirea Ghencea va fi lărgit – DIGI24. Bulevardul Ghencea din Capitală se va extinde şi va avea cândva două benzi pe sens şi o pistă de biciclete. Primăria Capitalei va plăti peste 70 de milioane de lei pentru lucrări şi exproprieri în zonă. Lucrările vor începe în toamnă, dar nu se ştie cât vor dura. Şoferii spun însă că sunt inutile, dacă la capătul arterei nu va fi construit şi un pasaj peste şoseaua de centură, acolo unde se blochează zilnic circulaţia.