5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 2.09.2013
ZF: August, cea mai bună lună pentru bursă, cu câştiguri de până la 20%. Cele mai lichide 10 acţiuni de pe bursă, incluse în indicele BET, au adus în medie un câştig de 7,3% luna trecută, aceasta fiind cea mai notabilă performanţă din acest an în ciuda conflictului din Siria, care a mai temperat apetitul investitorilor şi i-a făcut pe unii dintre ei să-şi marcheze profiturile spre finalul lunii. Titlurile Bursei de Valori (BVB) au urcat cu 20% luna trecută, în timp ce acţiunile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 8,3% şi respectiv 16,1% în august.
ZF – CEO-ul Ranbaxy: Clujul devine un hub pentru noi. Producem aici pentru export în 30 de ţări. Arun Sawhney, CEO şi managing director al producătorului indian de medicamente Ranbaxy, spune că fabrica Terapia pe care o deţine la Cluj a ajuns să exporte în peste 30 de ţări, în condiţiile în care în urmă cu câţiva ani exporturile ajungeau doar în cinci – şase state.
Capital: Scandal de jumătate de miliard cu ajutoare pentru IMM-uri. Sesiunea de înscriere în schemele de subvenții pentru companii va fi reluată după ce modul în care a fost organziată ridică numeroase semne de întrebare. Este dimineața zilei de miercuri, 28 august. Acasă ori la birou, în fața unor computere cu monitoare gigant sau a unor laptopuri banale, zeci de mii de antreprenori din toată țara așteaptă ora opt și jumătate. Mai tineri sau mai bătrâni, de la oraș ori de la țară, trecuți prin școli înalte sau fără prea multe diplome, ei au azi un singur scop: să obțină o felie din cele 500 de milioane de lei puse la dispoziție de stat sub formă de ajutoare nerambursabile pentru întreprinderile mici și mijlocii, în cadrul așa-numitelor scheme de minimis.
EVZ: Încă un cadou de la stat: sisteme de irigaţii cedate gratuit. Ministerul Agriculturii vrea să ofere gratuit dreptul de folosinţă asupra sistemelor de irigaţii unor firme controlate de oamenii de afaceri Ioan Niculae şi Culiţă Tărâţă, cunoscuţi pentru facilităţile primite de la stat. Incapabil să gestioneze eficient sistemul de irigaţii, Ministerul Agriculturii a găsit cea mai „bună” soluţie pentru a rezolva problemele din sector. Astfel, instituţia vrea să cedeze cu titlu gratuit, pentru 30 de ani, dreptul de folosinţă asupra instalaţiilor de irigare unor firme din domeniul agricol, printre care şi cele ale oamenilor de afaceri Ioan Niculae şi Culiţă Tărâţă.
Capital: România, pârâtă la Bruxelles în scandalul energiei verzi. Reclamații la Comisia Europeană şi amenințări cu înghețarea investițiilor de ordinul sutelor de milioane de euro. La începutul lunii iunie, Guvernul a decis să amâne acordarea unui certificat verde pentru energia eoliană și microhidrocentrale și a două certificate pentru fotovoltaice. Teoretic, recuperarea acestor certificate se va face din 2017 pentru centrale hidro și solare, respectiv din 2018 pentru eoliene. Acest lucru a adus un val de nemulțumiri printre companiile care împart piața. CEZ, cel mai mare investitor în eoliene din România – grupul a investit până acum 1,1 miliarde de euro într-un parc eolian amplasat în Dobrogea: Fântânele şi Cogealac (240 de turbine şi o capacitate de 600 MW) -, a anunțat deja că a depus o plângere la Comisia Europeană (CE)