5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 20.01.2014
ZF – Treichl: BCR a terminat cu tăierile şi este gata să se reapuce de business. Şeful Erste Grup se declară încrezător că cehul Tomas Spurny, CEO al BCR din aprilie 2012, va fi şi un bun manager de creştere, chiar dacă este recunoscut doar ca expert în procese de restructurare. BCR, cel mai mare creditor al economiei, a încheiat ambiţiosul proces de restructurare lansat în urmă cu un an şi jumătate, a devenit o bancă eficientă şi nu va întârzia să revină pe piaţa creditului, urmând să-şi facă simţită prezenţa cât mai repede astfel încât în semestrul al doilea revenirea să se vadă şi în cifre, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
Gândul: Eldorado Gold programează o investiţie de 35 de milioane de dolari în 2014 la Certej. Eldorado Gold, compania canadiană producătoare de aur cu proiecte în Turcia, China, Brazilia, Grecia şi România, are programate cheltuieli de capital pentru proiectul de la Certej, în 2014, de aproximativ 35 de milioane de dolari, se arată într-un raport al Eldorado Gold. Fondurile vor fi destinate finalizării achiziţiei de terenuri, pregătirii unui studiu de fezabilitate şi unor proiecte de infrastructură aferente proiectului. În 2013, compania canadiană a cheltuit pentru proiectul de la Certej o sumă de 13 milioane de dolari. Totodată, Eldorado va elabora în primul trimestru din acest an o evaluare actualizată a rezervelor de la Certej, odată cu un studiu de prefezabilitate actualizat pe baza datelor geologice şi geotehnice adunate de-a lungul anului trecut.
Adevărul: Giganţii bancari JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Deutsche Bank se bat să listeze Hidroelectrica. Băncile americane JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, dar şi nemţii de la Deutsche Bank sunt interesate să intermedieze oferta prin care producătorul de energie Hidroelectrica vrea să vândă 15% din acţiuni şi să se listeze la bursă.
Capital: Autostrada din munți, mai scumpă decât în 2010. Deși prețurile au scăzut în ultimii ani de criză, guvernul Ponta atribuie francezilor de la Vinci contractul pentru construcția autostrăzii Comarnic-Brașov, chiar dacă prețurile sunt cu 25% mai mari decât în 2010. În anunțul publicat încă din 2012, costurile pentru cei 58 de kilometri de autostradă între Comarnic și Brașov erau estimate 5,32 miliarde de lei fără TVA, adică 1,18 miliarde de euro, la un curs de 4,5 lei/euro. Premierul a anunțat că valoarea contractului a urcat la 1,8 miliarde de euro, iar în loc de 58 de kilometri se vor construi doar 53 de kilometri de autostradă și 7 kilometri de drumuri de legătură.
Adevărul: Pacienţii grav bolnavi, la spital. Ceilalţi, pe listele de aşteptare ale policlinicilor. Din martie, pacienţii români nu vor mai sta câte doi în pat, asta pentru că la internare vor ajunge strict urgenţele. Mai exact, bolnavii vor fi trimişi în policlinici, aflate în paragină şi lipsite de dotări şi specialişti. Ideea mai marilor de la Sănătate de a face economii prin scoaterea pacienţilor din spitale şi trimiterea lor în policlinici sau în ambulatoriu pentru consultaţii nu e una tocmai fericită. Aşa susţin specialiştii din domeniu care explică faptul că integrate sau nu în spitale, ambulatoriile de specialitate, în special cele din teritoriu, nu au la ora actuală nici suficienţi specialişti care să asigure un număr atât de mare de consultaţii, preconizat de oficialii de sănătate, dar nici dotările necesare pentru un act medical de calitate.
Capital: Amnistia CAS ne-ar putea scăpa de acciza mărită la benzină. Ca să acopere toate cheltuielile menţinându-se, în acelaşi timp, în ţinta de deficit bugetar, Guvernul dă din colţ în colţ şi se pregăteşte să introducă noi taxe. Dar dacă soluţia ar fi mai simplă?