ZF: Companiile străine deţin 40% din afaceri şi PIB, dar au doar 24% din salariaţi. Cifra de afaceri pe salariat la multinaţionale a depăşit în 2011 nivelul de 100.000 de euro/persoană, dublu faţă de restul economiei. Companiile cu capital străin au doar 24% din numărul de salariaţi din economie, dar realizează aproximativ 40% din cifra de afaceri totală, precum şi din PIB, a declarat ieri Constantin Chirca, director adjunct la Direcţia Statistică din Banca Naţională. Firmele cu capital străin (ISD) – cu mai mult de 20 de salariaţi şi peste 30 mil. lei cifră de afaceri – au avut circa 919.000 de salariaţi, adică circa un sfert din totalul de 3,8 milioane de salariaţi şi au realizat o cifră de afaceri de aproape 97 mld. euro, în anul 2011, în timp ce la nivelul întregii economii cifra de afaceri a fost de 237,4 mld. euro, potrivit statisticilor prezentate de oficialul BNR.
Capital: Băncile momesc clienţii cu credite prin card tot mai «ieftine». În ultima perioadă, mai multe bănci au redus considerabil dobânzile la cardurile de credit, până la concurenţă cu creditele de nevoi personale. Oricât ar părea de „iefine“, cardurile de credit pot atrage după sine costuri uriaşe dacă nu sunt folosite cu maximă atenţie. După ce anul trecut băncile au apăsat la maximum pedala pe dobânzile la creditele de consum, acestea coborând la minime istorice, de câteva luni, tot mai multe bănci apelează la majorarea dobânzilor pentru aceste credite.
Adevărul: INFOGRAFIE Harta clientelismului bugetar: unde au fost alocaţi cei mai mulţi bani pe criterii politice. Banii de la bugetul central destinaţi proiectelor locale au fost alocaţi discreţionar, apogeul acestui fenomen fiind atins în guvernarea Tăriceanu. Cele mai mari fonduri clientelare au ajuns la judeţele Vrancea şi Constanţa. Alocarea de fonduri publice pe criterii exclusiv politice este o practică mai veche în România postdecembristă, iar banii astfel alocaţi depăşesc ordinul miliardelor de euro, însă prea puţine forţe civile ori politice au combătut fenomenul.
Capital: Românii trăiesc mai puțin cu cinci ani decât europenii din lipsa finanțărilor în Sănătate. Conform ultimului raport OECD Health Data, Romȃnia se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă. Deşi romȃnii trăiesc cu 13 ani mai mult decȃt în anii ’70, ei trăiesc totuşi în prezent cu 5 ani mai puţini decȃt europenii. Pe primul loc în clasament se situează Elveţia cu peste 80 de ani speranţă de viaţă, urmată îndeaproape de Islanda şi Italia. Ţările vecine, Ungaria (73,3 ani) şi Bulgaria (72,8 ani), deşi sunt sub media europeană se situează deasupra Romȃniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) şi Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri şi singurele ţari unde speranţa de viaţă este mai mică decȃt a romȃnilor.
EVZ: Aici sunt banii dumneavoastră. Nelu Iordache, singurul „rege al asfaltului” arestat. Nelu Iordache a câștigat din afacerile cu drumuri aproximativ 600 de milioane de euro în șase ani. Lucrări nefinalizate, muncitori chiulangii şi utilaje lipsă, aşa arătau mare parte din şantierele pe care firma deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache, Romstrade, ar fi trebuit să le termine, aşa cum reiese dintr-un raport guvernamental finalizat recent. Şi, în loc să fie obligat să plătească daune pentru că şi-a bătut joc de românii care doresc şi autostrăzi, omul de afaceri ar putea primi despăgubiri.