5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 20.05.2013
România liberă: Topul banilor cheltuiţi de la UE: 130 de euro pe locuitor, România, 1.500 de euro Cehia. În cei şase ani scurşi de la aderarea la UE, România a reuşit să cheltuie în medie 130 de euro pe fiecare locuitor al său, sumă de două ori mai mică decât cea cheltuită de UE cu fiecare bulgar şi de aproape 12 ori mai puţin decât cu un ceh sau un leton. România deţine ultimul loc într-un top la cheltuirii fondurilor nerambursabile alocate de UE ţărilor din regiune, arată un studiu al firmei de consultanţă KPMG, dat publicităţii zilele trecute. Raportată la populaţia celor 10 ţări cuprinse în studiu, suma absorbită este în România de 2,5 ori mai mică decât cea din Bulgaria şi de aproape 12 ori mai mică decât cea primită de Cehia, pe fiecare locuitor al acesteia.
ZF: Cu 10 magazine, Cora vinde mai puţin decât în 2008 când avea trei. Retailerul franco-belgian Cora, controlat de grupul Louis Delhaize, şi-a dus în perioada 2010-2012 reţeaua de la trei la 10 hipermarketuri, extindere care nu se vede deocamdată în vânzări, care au bătut pasul pe loc în ultimii patru ani în intervalul 325-330 de milioane de euro. Cora a anunţat pentru 2012 o creştere a cifrei de afaceri de 6% în lei, dar, în condiţiile în care moneda locală s-a depreciat anul trecut cu circa 5% faţă de euro, vânzările au avansat cu doar 1%, la 328 mil. euro, potrivit calculelor ZF.
Capital: Orange intră în linie dreaptă cu televiziunea prin satelit. Vezi cum arată antena şi ce canale vor fi în grila Orange TV! Orange, liderul pieţei locale telecom, atacă piaţa de televiziune prin satelit şi pune presiune pe operatorii RCS&RDS, UPC sau Romtelecom. Orange a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) un aviz de retransmisie pentru programe de televiziune prin satelit şi va primi cel mai probabil această aprobare săptămâna viitoare.
ZF: Datoria externă a depăşit 100 mld. euro, faţă de 72 mld. euro cât era în decembrie 2008. Statul este dator străinilor 37 mld. euro, iar băncile şi companiile private cu 64 mld. euro. În decembrie 2008 datoria statului era doar de 11 mld. euro, iar cea privată era de 61 mld. euro. Datoria externă totală, care include atât datoria statului, cât şi pe cea privată, a ajuns în martie 2013 la 101 mld. euro, faţă de 21 mld. euro în decembrie 2004 şi 72 mld. euro în decembrie 2008.
Capital: CFR – Vânzarea CFR Marfă a fost reluată săptămâna trecută, după ce au fost respinse cele trei oferte. De surprize plăcute – noi jucători -, nu prea putem avea parte, întrucât termenul e scurt. Procesul de privatizare a transportatorului feroviar de marfă ar putea continua cu aceiaşi trei investitori, după ce documentele de participare au fost respinse de comisia de privatizare pe motiv că dosarele erau incomplete – varianta comunicată oficial de reprezentanţii Ministerului Transporturilor. Din datele deţinute de Capital, se pare că au existat unele probleme la îndeplinirea unor condiţii de calificare în cazul a doi dintre cei trei ofertanţi.