Interviu cu noul CEO al RCS&RDS: Serghei Bulgac preia la 38 de ani şefia celei mai temute companii româneşti şi aruncă mănuşa multinaţionalelor – ZF. Plecarea lui Alexandru Oprea nu schimbă cu „nimic“ direcţia RCS&RDS, care îşi menţine obiectivele agresive de creştere, spune Serghei Bulgac, noul CEO al companiei. RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din regiune şi cea mai mare controlată de un antreprenor român, are ca ţintă principală pentru acest an expansiunea pe piaţa de telefonie mobilă din România – unde preţurile „mari“ ale rivalilor oferă spaţiu pentru o creştere semnificativă.
Povestea creditelor neperformante date in BRD si cum se „ajustau” neperformantele pentru ca banca sa iasa bine la controalele BNR. Vezi in text si cum arata un Raport de control la BRD al Bancii Nationale – Hotnews. and intr-o seara de la inceputul lunii decembrie 2011, in biroul Guvernatorului BNR Mugur Isarescu a intrat o delegaţie a Société Générale condusă de numărul doi Bernardo Sanchez Incera şi de şeful operaţiunilor internaţionale Jean Louis Mattei , atat seful sistemului bancar roman cat si francezii stiau ca nu e doar o vizita de curtoazie. Oficial, francezii venisera sa il prezinte formal pe Alexandre Maymat, cel care urma sa preia sefia operatiunilor SocGen in Romania, dar discutiile informale care au urmat erau legate de problemele din cadrul BRD-GSG,probleme pe care BNR le depistasera inca din 2010 (vezi in text doua pagini din Raportul de control). Intalnirea dintre Israescu si delegatia franceza a durat circa doua ore, tonul discutiilor fiind extrem de rece.
Papalekas a cumpărat Hala Ford şi terenul alăturat pentru 25 mil. euro – Capital. Globalworth, companie fondată şi controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas – care deţine un pachet de 42,1%, a cumpărat de la fondul de investiţii cu capital elen Global Finance terenul de 3,2 hectare ce a aparţinut în trecut Automatica Bucureşti, pentru suma de 25 mil. euro. Noul proprietar va construi aici 600 de apartamente.
Titlurile de stat, trecerea la euro și miza pentru populație – cursdeguvernare.ro. În următoarele trei luni, vor ajunge la scadență trei emisiuni de obligațiuni de stat pe termen lung, emise pe zece ani la dobânzi de peste 7% pe an. ”Rostogolirea” lor la un nivel de randament semnificativ redus ar trebui să se constituie într-un semnal de confirmare a îndeplinirii de către România a unuia dintre criteriile de la Maastricht. Reamintim că unul dintre cele cinci criterii de convergență nominală de la Maastricht impune un nivel de maxim două procente peste media randamentelor la obligațiunile de stat pe zece ani în cele trei state membre UE cu cea mai mică inflație armonizată ( excluderi din calcul ale unor state se pot aplica în condiții speciale, cu acces dificil la piețele financiare).
Topul profiturilor pe bursă: energia, detronată de construcţii şi bănci – ZF. Băncile şi firmele din construcţii conduc pe bursă în topul creşterilor de profit din T1, în timp ce fostele „vedete“, companiile din energie, au făcut un pas înapoi şi nu au mai putut repeta câştigurile istorice de anul trecut.
Capcane mortale pe Centura de Sud a Bucurestiului: Incadrata ca prioritatea zero la Drumuri Expres in Master Plan, dar proiectata fara cap. Toate intersectiile sunt cu viraj la stanga, ca la Tunari si Stefanesti – Hotnews. Modernizarea si largirea la 4 benzi a celor 35 de km de Centura Sud a Capitalei este trecuta pe primul loc in tabelul drumurilor expres din Master Plan. Cu toate acestea, Studiul de fezabilitate din 2007 prevede intersectii proiectate sa permita virajul la stanga, taind practic o directie de trafic. Intersectiile sunt similare celor construite pe centura Nord la Tunari si Stefanesti, intersectii unde au fost nenumarate accidente si pe care autoritatile tocmai se chinuie sa le modifice acum. In martie, Compania de Autostrazi a dat un contract pentru „completarea” SF-ului pentru Centura Sud, insa in Caietul de sarcini nu se precizeaza nimic concret despre reconfigurarea intersectiilor problema. Surse institutionale spun, insa, pentru HotNews.ro ca amenajarea intersectiilor va fi totusi regandita astfel incat sa nu existe conflicte de trafic.
Ce ascund autoritatile sub deviza mixului energetic si a securitatii energetice – energy-center. Incompetenta si nimic mai mult. Acesta este cel mai simplu raspuns la intrebarea de mai sus, realitatea demonstrand din plin acest lucru. Daca nu avem inca o strategie energetica, o viziune de viitor, nu este nici o problema, pentru ca nici celelalte tari europene nu au, considera ministrul energiei Andrei Gerea. Pe de alta parte, in ideea mixului energetic echilibrat al Romaniei trebuie sa tinem in viata capacitati de productie lipsite de orice performanta, trebuie sa speram la proiecte pentru care nu gasim nici bani, nici investitori si trebuie sa intram in proiectul Uniunii Energetice cu ce avem, indiferent de consecinte.