5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 20.06.2014

Airbus vrea să producă elicoptere Super Puma pe un teren al IAR Braşov, Cum mai sunt răsplătiţi abonaţii operatorilor telecom, S-a pus pe hârtie privatizarea RADET, dar si Cum au mers anul trecut afacerile producătorilor de componente auto din România. Citeste integral revista presei interne din 20 iunie 2014.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 05:30
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 20.06.2014

ZF: Airbus vrea să producă elicoptere Super Puma pe un teren al IAR Braşov. Conducerea producătorului de elicoptere IAR Braşov (IARV), companie controlată de stat prin Ministerul Eco­nomiei, a convocat pentru finele lunii viitoare acţionarii în ve­derea analizării solicitării înaintate de Airbus Helicopters (fosta Eurocopter Group), parte a grupului aeronautic EADS, de a pune la dispoziţia firmei din grup, Vadstena SRL, un teren de 15.000 de metri pătraţi din patrimoniul IAR Bra­şov în baza unui contract de superficie. Gigantul intenţio­nează să realizeze pe acest teren, care cuprinde şi o hală in­dus­trială de 8.850 de metri pă­traţi, o linie de producţie a eli­cop­terelor de tip Super Puma MK1. Acţionarii IAR Braşov vor mai discuta luna viitoare şi utilizarea profitului realizat anul trecut pentru a achiziţiona o participaţie la firma Vadstena din grupul EADS.

Capital:Cum mai sunt răsplătiţi abonaţii operatorilor telecom. Merită să mai fii client fidel al operatorilor de telefonie mobilă, având în vedere că beneficiile sunt tot mai puţine, sau este mai bine să îţi portezi constant numărul şi să treci la cel mai ieftin abonament al momentului? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun din ce în ce mai mulţi clienţi ai operatorilor de telefonie mobilă din ţara noastră. Beneficiile programelor de fidelitate oferite de operatori la mijlocul primului deceniu al secolului nostru nu se mai compară cu cele din prezent. Dacă pe atunci clienţii primeau puncte care puteau fi folosite chiar şi pentru plata facturii, în prezent acestea nu mai pot fi folosite decât pentru achiziţionarea de accesorii. Primul program de loialitate din România a fost introdus de Connex în anul 1998. „Connex Land” oferea abonaţilor Connex un card de fidelitate, prin care posesorii beneficiau de discounturi la produsele şi serviciile a 38 de companii (reprezentând 55 de branduri naţionale şi internaţionale, de prestigiu), printre care IBM, Hilton, Ford, Bosch, Mercedes etc.

EVZ:S-a pus pe hârtie privatizarea RADET. S-a pus pe hârtie transformarea Regiei de Distribuție și Transport a Energiei Termice București (RADET). Concret, liderii aleșilor generali ai Capitalei au avut o întâlnire ieri cu edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, în acest sens, iar pe data de 30 iunie ar urma să se voteze transformarea instituției în societatea RADET SA. Sursele municipale au explicat, pentru EVZ, că după ce va fi aprobată, de către aleșii generali, transformarea regiei, se va căuta un investitor care să reabiliteze rețeaua de transport și distribuție a energiei termice.

Adevarul: TOP Cum au mers anul trecut afacerile producătorilor de componente auto din România. Cele mai multe companii de componente auto şi accesorii de pe piaţa românească au înregistrat creşteri ale afacerilor în 2013, primele locuri în clasament fiind ocupate de Continental Automotive Systems, Autoliv şi Takata. Industria auto a devenit în ultimii ani cel mai important sector al economiei româneşti şi unul dintre principalele motoare de creştere a exporturilor. Pe lângă cei doi producători locali de autoturisme, Dacia şi Ford, multe alte companii contribuie semnificativ la creşterea industriei prin producţia de componente auto şi accesorii. Primii 10 jucători de pe piaţa producătorilor de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare au avut în 2013 afaceri cumulate de peste 14 miliarde de lei, în creştere cu aproape 10% faţă de anul precedent, în timp ce numărul de angajaţi s-a apropiat de 38.000.

Bursa.ro: Ion Tiriac iese din UniCredit Tiriac, iar micii actionari ar putea ramane cu buza umflata. Omul de afaceri Ion Tiriac ar dori sa isi vanda participatia de 45,059% din titlurile UniCredit Tiriac Bank catre grupul italian UniCredit, care detine aproximativ 50,6% din actiuni, contra sumei de 700 de milioane de euro. Contactati de ziarul BURSA, reprezentantii grupului micilor actionari ai bancii (aproximativ 4,5% din actiuni), care se judeca de mai mult timp cu actionarii majoritari, au declarat ca nu vor sa comenteze deocamdata foarte mult, „pana cand nu vor fi luati in considerare drept parteneri de discutii in cadrul UniCredit Tiriac Bank”. Voci din randul actionarilor ne-au declarat: „Ce-ar mai putea fi de spus, dupa ce Tiriac ne-a inselat, din „92 pana astazi? Dupa cum vedeti, el beneficiaza de optiunea de exit in timp ce noi, care am contribuit la cladirea acestei banci cu banii nostri, nu beneficiem de tratament egal”.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg....
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Schimbările din piața auto au adus multe vești neplăcute pentru toți membrii săi, fie ca sunt producători, fie ca ...
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă ...
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...