ZF: Cele mai importante şantiere de autostrăzi pe final de vară: ritmul de construcţie a încetinit faţă de lunile de primăvară. Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din ţară au înaintat, în medie, cu circa 5% în perioada 1 iunie – 1 iulie, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Deşi luna iunie a adus vreme bună, favorabilă lucrărilor de construcţie, ritmul în care au avansat aceste şantiere s-a redus comparativ cu ultima lună de primăvară, mai. La acea vreme, aceleaşi şantiere înaintau, în medie, cu circa 7%, potrivit calculelor ZF.
Este pentru a şasea oară în ultimele luni când ZF monitorizează evoluţia celor mai importante zece şantiere de autostrăzi din România, în încercarea de a oferi o imagine cu privire la modul în care înaintează lucrările.
Capital: BNR apără cursul, dar riscă scumpirea creditului în lei. Măsura BNR de a plafona lichiditățile din piața monetară a dus la aprecierea leului, dar a crescut nivelul dobânzilor, fenomen problematic pe termen lung.
La începutul săptămânii trecute, BNR a plafonat la doar cinci miliarde lei lichiditatea oferită pentru o săptămână băncilor comerciale, în schimbul garanţiei cu titluri de stat, după o scădere prealabilă de la nivelul de șase miliarde de lei. Este prima dată când BNR recurge la o astfel de măsură de plafonare a sumelor de la licitaţiile Repo, în condiţiile în care împrumuturile zilnice ale băncilor ajunseseră și la 12 miliarde lei.
După prima plafonare, Ministerul Finanțelor (MF) a solicitat băncilor comerciale un împrumut de 700 de milioane de lei pe durată de un an.
Income Magazine: Ce comisioane „trăsnite” au mai inventat băncile. După un an şi jumătate de la tranşarea disputelor generate de celebra OUG 50, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor spun că reclamaţiile clienţilor cu privire la taxele şi comisioanele percepute de bănci au scăzut, în medie, la o treime. Cu toate acestea, printre zecile de speze administrative, operaţionale sau funcţionale publicate pe internet sau afişate în sucursale, băncile tot mai strecoară una-două taxe ciudate.
Chiar dacă nu mai sunt luate cu asalt precum în urmă cu doi ani, sucursalele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor continuă totuşi să primească plângeri din partea clienţilor bancari, nemulţumiţi de taxele sau comisioane pe care le au de plătit. De exemplu, în Capitală, au fost înregistrate anul trecut aproximativ 200 de astfel de reclamaţii, în Constanţa, 31, iar în Sibiu, 3 (plus 4 în 2012).
Romania Libera: Primăria vrea o nouă faţă pentru centrul Bucureştiului. Lucrările de refacere a centrului Capitalei, care au debutat cu un scandal, sunt estimate la aproximativ 100 milioane de euro.
Primăria Capitalei vrea să schimbe din temelii aspectul centrului Bucureştiului. Proiectul, care a pornit deja cu un scandal legat de modificarea fântânii din Piaţa Universităţii, cuprinde bulevardul care face legătura dintre această zonă şi Piaţa Romană, dar şi obiective precum spaţiul de la Gara de Nord, Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, Piaţa Revoluţiei şi Naţiunile Unite, potrivit Planului Integrat de Dezvoltare Urbană „Zona Centrală”, postat pe site-ul instituţiei. Doar prima fază a proiectului, privind reabilitarea trotuarelor dintre Universitate şi Romană, a costat municipalitatea aproape 400.000 de euro, iar lucrările ar trebui terminate până la finalul anului.
Daily Business: Ziua licitatiilor de 1 miliard de euro. Cand vom strabate Transilvania pe autostrada? Compania Nationala de Drumuri (CNADNR) incheie luni licitatiile pentru ultimele patru sectiuni necontractate din sectorul de autostrada dintre Sibiu si Nadlac si pentru sectiunea Gilau – Nadaselu din autostrada Transilvania. Amanate de mai multe ori, licitatiile vor da unda verde pentru finalizarea unuia dintre cele mai asteptate drumuri de catre soferii din Romania. CNADNR asteapta astazi pana la ora 16.00 ofertele pentru loturile 2, 3 si 4 (72 de km) din Autostrada Lugoj – Deva, pentru lotul 2 (25,6 km) din Timisoara – Lugoj si pentru lotul Gilau – Nadaselu (8,7 km) din Autostrada Transilvania (A3). Licitatiile pentru proiectarea si executia celor 100 de kilometri din Autostrada A1, parte a Coridorului IV paneuropean, si a 9 kilometri din Autostrada Transilvania A3 au o valoare de aproximativ 1 miliard de euro.