5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 20.08.2013

Economica.net
20 08. 2013
newspapercoffee_74145300

Capital: Ion Țiriac deschide unul dintre cele mai mari country cluburi din Europa. În nordul Capitalei se află în faza de finalizare un proiect care, prin concept, facilități și amploare se califică în liga mare a social cluburilor de pe bătrânul continent: Stejarii Country Club. Peste doar câteva luni, lângă exclusivistul club rezidențial Stejarii, familia Țiriac va deschide unul dintre cele mai mari complexuri de agrement, unic în România prin concept și suprafață. Pe aproximativ 22.000 mp se conturează deja clădiri și terenuri de sport care par dintr-o cu totul altă lume decât cea cunoscută deja de abonații cluburilor autohtone. Rezultat al unei investiții de 82,49 milioane de lei, din care 35,27 de milioane sunt bani proveniți dintr-o finanțare nerambursabilă acordată companiei de servicii turistice integrate Medusa Hotel International prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, axa prioritară 5, „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Stejarii Country Club promite a fi unul dintre cele mai mari complexuri de acest fel din Europa.

ZF: „Perlele” statului au terminat anul trecut cu o pierdere de 150 mil. €. Cele mai mari 30 de companii de stat din România au avut anul trecut pierderi cumulate de aproape 150 de milioane de euro. Hidroelectrica a intrat în insolvenţă şi a terminat anul cu o pierdere record de 114 milioane de euro după încă un an de secetă. Oltchim a intrat anul acesta în insolvenţă după ce a încheiat anul 2012 cu un minus de 127,7 milioane de euro. CFR Călători a ajuns în situaţia de a pierde 222,6 milioane de euro. Niciun director din aceste monopoluri, niciun membru din consiliile de administraţie, niciun ministru nu a plătit în aceşti ani pentru „găurile” de sute de milioane de euro înregistrate de aceste companii şi pentru tunurile date. De la nivel politic înalt se emit acuzaţii de corupţie şi de contracte păguboase, dar în realitate nimeni nu este tras la răspundere. De cealaltă parte a baricadei, sunt însă şi companii care reuşesc să facă profit. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, rămâne şi cea mai profitabilă companie de stat cu un câştig net de 279 milioane de euro anul trecut.

Adevarul: Construcţia celui mai mare baraj din România de după Revoluţie, la Azuga, vizată de investitori din Bavaria. Trei „curtezani” doresc să construiască la Azuga cel mai mare baraj pe un lac de acumulare, ridicat în România după Revoluţie: Ministerul Apelor şi Pădurilor, Consiliul Judeţean Prahova şi un grup de investitori din Bavaria. Primele sondaje privind utilitatea barajului în zonă, evaluat la peste 180 de milioane de euro, au fost făcute în 1984. O vizită neaşteptată, desfăşurată zilele trecute de un grup de afacerişti din landul german Bavaria, dar şi declaraţii de dată recentă, martie 2013, la Ploieşti, ale ministrului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, privind construcţia barajului din staţiunea prahoveană în viitorul apropiat, din fonduri europene, au transformat un proiect ce părea abandonat într-unul cu mulţi „peţitori”.

 HotNews: TransBucegi, drumul care ajunge pana la Babele, va fi inaugurat oficial la finele lunii august. In apropiere se pregateste proiectul Transcarpatica. Circa 16 km din Drumul Judetean 713 din Prahova au fost asfaltati in ultimii trei ani, iar TransBucegi, asa cum a fost supranumit noul drum ce duce pana la cabana Babele, va fi deschis oficial la finele lunii august, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. Putin mai la vest de noul drum, autoritatile locale din Brasov si Dambovita pregatesc proiectul „Transcarpatica”, un drum ce va lega peste munte localitatile Moeciu de Jos si Moroieni si va face concurenta Transfagarasanului. Circa 16 km din Drumul Judetean 713 din Prahova pana aproape de cabana Babele au fost asfaltati in ultimii ani, iar autoritatile locale anunta ca „TransBucegi” va fi deschis oficial pe 31 august.

Romania Libera: Cheltuim mai mult pe ţigări decât plătim rate la bănci. Potrivit INS, anul trecut o gospodărie de salariaţi a cheltuit lunar, în medie, 77 lei pentru restituirea împrumuturilor în condiţiile în care pentru ţigări se dă lunar în mediul urban 99 lei. Comparaţia debitori-fumători nu pare forţată dacă ne raportăm la numărul apropiat al practicanţilor celor două…vicii (3,7 vs. 4,1 milioane). Nu e uşor de aflat valoarea ratelor medii lunare plătite de gospodăriile din România, nu apare în anchetele INS privind veniturile şi consumul populaţiei care se publică trimestrial. O astfel de informaţie e prinsă însă în publicaţia anuală „Coordonate ale nivelului de trai în România, Veniturile şi Consumul populaţiei” din care aflăm că în 2012 cheltuielile pentru „împrumuturi şi credite restituite” au fost, în medie, de 49,88 lei pe lună. Defalcat, gospodăriile de salariaţi au plătit 77,6 lei, pensionarii 37,2 lei iar şomerii 28,6 lei lunar (mai mult decât agricultorii-15 lei/lună).