5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 20.11.2012

Economica.net
20 11. 2012
ziare_3_10774100_07040400_36872500

ZF: Băncile şi asigurătorii străini au injectat 550 mil. euro pentru a acoperi „găurile” din România. Majorările de capital au ajuns să reprezinte unul dintre canalele principale prin care mai intră bani în ţară după ce investiţiile străine s-au prăbuşit. Băncile şi asigurătorii cu ac­ţio­nariat străin au primit anul acesta injecţii de capital de peste 550 mil. euro pentru a-şi acoperi pierderile uriaşe şi pentru a se menţine la parametrii de solvabilitate impuşi de BNR şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Capital: Fără samsari, pe terenurile bucureştenilor nu mai răsar teancuri de euro. Cele mai mari tranzacţii cu terenuri din Bucureşti, încheiate în ultimii ani de criză, nu au cumulat nici măcar un sfert din valoarea totală a loturilor cumpărate în anul de vârf 2007. Motivul principal este dispariţia samsarilor. Alături de sectorul rezidenţial, terenurile au fost lovite cel mai puternic de criza financiară. Milioanele de euro îngropate în sute de hectare de pământ au falimentat o serie de investitori imobiliari care visau la proiecte moderne.

Adevărul: Belgianul Heinzmann îşi începe activitatea la Tarom. Care sunt provocările care-l aşteaptă pe primul CEO privat. Belgianul Christian Edouard Heinzmann, 59 de ani, care a fost numit la începutul acestei luni CEO al Tarom, îşi va începe astăzi activitatea în cadrul operatorului naţional de transport aerian. Heinzmann va avea sarcina de a aduce pe profit o companie care a acumulat în ultimii patru ani pierderi de 181 de milioane de euro. Belgianul este primul manager privat numit într-o companie de stat.

EVZ: Cum a mers economia anul trecut: firme mai puţine, mai mulţi salariaţi. Numărul total de întreprinderi din industrie, construcţii, comerţ şi servicii a scăzut în 2011 cu 8,4% comparativ cu anul 2010, a comunicat astăzi Institutul Naţional de Statisitică. Cu toate astea, în acelaşi interval, numărul de salariaţi a fost în creştere. Potrivit datelor prezentate, 40% din numărul total de întreprinderi active au avut activitate principală domeniul serviciilor. Numărul total de întreprinderi a fost de 430.608, din care 172.290 în servicii, 165.100 în comerţ şi 43.503 în construcţii.

Adevărul: Cortina de bani a Europei. Armele României în negocierea bugetului UE. România intră în negocierile de la Bruxelles cu şanse de a obţine mai mulţi bani din bugetul viitor al UE, dar sumele pe care le-ar putea primi riscă să fie mai mici decât ceea ce spera. Negocierile la nivelul Consiliului European pe bugetul multianual 2014-2020 încep de la reduceri, iar această decizie este deja luată. Atât Guvernul de la Bucureşti, cât şi negociatorul României, Preşedinţia, cunosc foarte bine această realitate. Maximum din ceea ce oricine aflat în situaţia României ar putea obţine este o reducere mai mică a bugetului.