5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.01.2013

Economica.net
21 01. 2013
ziare_55789_31150800

România liberă: Ce hopuri au de trecut concesiunile celor patru autostrăzi noi. Peste cinci ani, România ar trebui să aibă construiţi nu mai puţin de 700 de kilometri de autostrăzi în concesiune. Văzută de Guvern ca un soi de panaceu la lipsa cronică de bani la buget, concesionarea concomitentă a patru tronsoane importante de autostrăzi va fi însă dificilă. Anunţuri publice prevăd pentru autostrăzile „Centura Sud Bucureşti” (valoare estimată la 9 mld. lei, lungime 50 km), Comarnic-Braşov (5,3 mld. lei, 58 km), Piteşti-Craiova (3,6-4,8 mld. lei, 120 km) şi Ploieşti-Focşani (3,5-4,4 mld. lei, 150 km) finalizarea,  luna viitoare, a unei liste scurte de doritori. Pe parcursul următorului an, din aceştia va fi selectat câte un concesionar. Lucrările ar putea dura 3-4 ani, ceea ce înseamnă că în următorii ani vor fi în derulare proiecte cu o valoare estimată totală de aproximativ 4,8-5,3 mld. euro.

Adevărul: Săgeata Albastră a obosit. Cine se oferă să repare trenurile automotoare Desiro? Pentru că faimoasele garnituri Săgeata Albastră au durata de exploatare aproape să fie depăşită, CFR Călători trebuie să asigure necesarele reparaţii, astfel că organizează o licitaţie de atribuire a lucrărilor pentru automotoarele Desiro. CFR Călători organizează, în data de 22 ianuarie 2013, procedura de negociere cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare având ca obiect achiziţia de „Servicii de reparaţii osii montate motoare şi libere ale automotoarelor Desiro SR 20D“, se arată într-un comunicat al transportatorului public.

Capital: La cumpărături în 2013: Cine vor fi câştigătorii din retail? Hipersuprafaţa era, înainte de criză, un sinonim al retailului. Acum, marile rețele de comerț pariază pe suprafețe din ce în ce mai mici. În opinia consultanţilor din retail, conceptul de magazin cu “cele mai mari șanse de reușită“ e definit acum prin suprafață mai mică, prețuri mici și distanță mai mică (de parcurs până la). Având în vedere că 2012 a fost un an al expansiunilor agresive, un mare test/risc pentru FMCG va fi păstrarea unui echilibru între toate investiţiile realizate şi consumul care chiar dacă nu va cunoaşte o scădere la fel de accentuată, sigur nu va avea o creştere notabilă.

ZF: Nemţii de la Max Boegl îşi fac parc eolian de 180-200 mil. euro. Constructorul german Max Boegl, care a realizat proiecte precum stadionul Naţional Arena din Capitală sau autostrada Cernavodă-Medgidia-Constanţa, îşi extinde activităţile pe plan local, urmând să investească 180-200 de milioane de euro în construcţia unui parc eolian în Tulcea, cu o capacitate instalată de 99 MW. „Avem trei motive pentru care am luat decizia de a ne implica într-un asemenea proiect în România: suntem prezenţi pe piaţa locală şi avem o experienţă bună, parametrii de vânt sunt foarte buni în Dobrogea, iar schema de subvenţionare a energiei verzi este avantajoasă comparativ cu alte ţări”, a spus Romeo Boţocan, directorul executiv al Max Boegl România.

Capital: Un nou dispecerat atacă la baionetă firmele de taxi din București. Lansat în urmă cu numai 3 luni, dispeceratul virtual Star Taxi a reușit să capteze un număr considerabil de șoferi și clienți, iar de săptămâna viitoare compania face o mutare-surpriză pentru concurența sa și își lansează propriul dispecerat clasic, iar pe stradă vor apărea primele mașini colantate cu Star Taxi. Numărul noului dispecerat de taxi din București este 9470, iar apariția sa ar putea revoluționa modul de a face taxi în Capitală.