ZF: Autostrada Sibiu-Nădlac va fi gata anul viitor, dar conexiunea cu estul ţării, spre Constanţa, se va face abia în 2018. O autostradă continuă între vestul ţării, la Nădlac, şi estul ţării, la Constanţa, care va trece prin Sibiu şi Braşov, va fi gata în 2018, potrivit celor mai recente promisiuni ale guvernului Ponta. Deocamdată însă mai puţin de jumătate din lungimea de aproape 920 de kilometri a acestei autostrăzi este deschisă circulaţiei, potrivit unei analize a ZF. Anul viitor se va putea circula însă pe autostradă fără întreruperi de la Sibiu la Nădlac, spun autorităţile. Autostrada de la Nădlac la Constanţa care va tranzita centrul ţării prin Sibiu şi Braşov va avea o lungime de 920 de kilometri, dar mai puţin de jumătate din aceasta, adică 417 kilometri, este în prezent finalizată.
Capital: Cum pune Fiscul bețe în roatele fondurilor europene. Autoritățile de management al programelor finanțate din fonduri europene recalifică natura contractelor încheiate de beneficiarii acordurilor de finanțare sau de partenerii acestora cu experții implicați în proiect, cu consecința respingerii la rambursare a acestor cheltuieli, ca fiind neeligibile.
ZF – Imaginea retragerii finanţărilor de la băncile-mamă: depozitele locale aproape egalează creditele. Raportul credite/depozite din sistemul bancar s-a apropiat în noiembrie anul trecut la numai un pas de nivelul de echlilibru, coborând la 105% faţă de 137% în noiembrie 2008 când finanţările externe încă încingeau creditarea. Ajustarea dramatică a raportului este reflectarea directă a procesului de dezintermediere în care se află marile grupuri bancare europene prezente pe piaţa locală. Procesul este urmărit cu atenţie de BNR, care se declară totuşi mulţumită de faptul că acesta decurge „în mod ordonat”, fără retrageri masive şi bruşte ale fondurilor. Ba chiar acum BNR încurajează băncile locale să-şi achite din datoriile către băncile-mamă prin eliberarea a circa 500 mil. euro din rezervele minime obligatorii.
Capital: Cine va câştiga războiul din comerţ, hipermarketul sau magazinul mic? «În criză, omul nu-și mai cumpără casă, merge mai puţin cu mașina, nu mai pleacă în vacanţe, dar de mâncat tot trebuie să mănânce», spunea Sorin Minea, acţionar și președinte al grupului Angst, într-o discuţie din 2008. O afirmaţie a priori la vremea ei, confirmată acum de expansiunea agresivă a retailerilor, susţinută cu investiţii anuale de peste 200 de milioane de euro. „În căutarea profiturilor viitoare, jucătorii mari şi dinamici se extind în dauna celor lipsiţi de resurse pentru expansiune“, are Bogdan Belciu, partener la PwC, o primă explicație pentru ritmul alert cu care se extind acum retailerii.
Gândul: Prima bancă străină care pune lacătul la uşă şi pleacă din România. Caixabank (fostă La Caixa până în 2011), puternicul grup spaniol care în toamna lui 2007 îşi deschidea o sucursală în România cu ambiţia de a deveni un jucător relevant pe piaţa corporate, dar şi de a cumpăra o bancă de retail, şi-a închis operaţiunile locale. Este prima sucursală a unui grup internaţional care pur şi simplu pune lacătul la uşă şi pleacă din România, în condiţiile în care nici nu avea un bilanţ local semnificativ care să fi făcut obiectul unei tranzacţii.
Capital: Şoferii vor primi un nou act anul acesta pe care vor trebui să îl păstreze la bordul maşinii. Şoferii vor primi începând de anul acesta un nou document, atunci cand realizează inspecţia tehnică periodică, care trebuie păstrat la bordul autovehiculului. Staţiile ITP sunt obligate începând din acest an să le dea şoferilor la verificarea maşinii un certificat special, scris în română şi engleză. Acest certificat trebuie purtat împreună cu certificatul de înmatriculare şi celelalte acte, altfel şoferii vor fi amendaţi.
Capital: Românul care îi mută pe francezi în case din lemn made in Bacău. Costi Zărnescu construiește încă din 2005 case de lemn pe care le vinde în Franța. Din 2010 se concentrează însă asupra firmei pe care o conduce în România, la Bacău. În Franța construcțiile pe structură de lemn sunt foarte dorite și căutate, sunt la modă, statul chiar sprijină aceste construcții prin acordarea de credite cu dobândă preferențială pentru casele eficiente energetic“, spune omul de afaceri băcăuan Costi Zărnescu.