5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.04.2014

Economica.net
21 04. 2014
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_89678600

EVZ: Dosarul „ICE Dunărea”. Fabrica de bani a lui Nicolae Ceaușescu (IV). Securiștii făceau trafic cu țigări în Europa. Precursori ai operațiunilor „Țigareta I și II” au existat și în Epoca de Aur. Ofițerii Securității se asociau cu oameni de afaceri apropiați ai Mafiei italiene, atunci când făceau trafic de țigări, potrivit documentelor desecretizate ale Întreprinderii de Comerț Exterior (ICE) Dunărea, Fondul Operațiuni Valutare Speciale (OVS). Totul se făcea la ordinul dictatorului, care voia să aducă în România cât mai multă valută.

ZF: Cât şi de când trebuie să economiseşti pentru o pensie de 1.000 euro. O persoană trebuie să pună deoparte lunar circa 724 de lei (162 de euro) începând de la 30 de ani ca să ajungă să se bucure la 65 de ani de o pensie lunară de 1.000 de euro, potrivit unei analize a ZF luând în calcul o dobândă sau randament mediu de 5% pe an. Dacă începe să economisească la 40 de ani, suma necesară pentru a ajunge la aceeaşi pensie aproape se dublează, respectiv la 1.371 de lei (307 euro) pe lună, adică echivalentul unei rate la un apartament în Capitală, iar la 50 de ani este de 3.031 de lei (679 de euro) pe lună, sumă care devine aproape imposibil de economisit pentru cei mai mulţi dintre români.

Gândul: Topul filmelor româneşti care au adus cei mai mulţi spectatori în sălile de cinema în ultimii cinci ani. Cele 22 de filme româneşti lansate anul trecut au adus în sala de cinema puţin peste 282.000 de spectatori. Adică mai puţin decât, spre exemplu, producţia americană „Lupul de pe Wall Street”, în patru luni. Totuşi, comparativ cu anii precedenţi, 2013 a fost unul bun pentru cinematografia din ţara noastră, dacă luăm în calcul că în producţiile româneşti din 2011 nu au fost văzute decât de 88.000 de persoane, conform datelor din box office.

Business Magazin: Compania din România care a dat afară 93 de angajaţi şi le-a făcut public numele ca să nu-i mai angajeze nimeni. 36 de şoferi au fost concediaţi în 2013 de compania de transporturi International Lazăr Company, cu sediul la Piteşti, contractul de muncă încetând din cauza prejudiciilor create. Angajaţii au fost concediaţi pentru furt de motorină, lipsa mărfurilor transportate, accidente grave, conduită iresponsabilă în trafic sau acte grave de indisciplină. Lista completă a celor 93 de angajaţi problemă conţine numele, prenumele şi oraşul de reşedinţă.

ZF: Care este principala diferenţă între modelele de business ale Leonardo şi CCC- studiu de caz.  Leonardo şi CCC sunt doi retaileri de încălţăminte cu modele de business apropiate, ambii targetând segmentul low-cost, dar, în timp ce lanţul din România a mizat doar pe retail, concurentul polonez a investit şi în producţie. De fapt, în România singurii retaileri care au în spate şi producţie proprie sunt Musette şi Denis din Suceava, ambele companii care se adresează persoanelor cu venituri peste medie.

Capital: Cine este de vină pentru datoriile bugetare: insolvenţa sau haosul Fiscului? În legislaţia fiscală nu există un termen precis de începere a executării silite. Astfel, datoriile se adună cu anii, fără ca Fiscul să intervină, până când firmele îşi cer insolvenţa. Datele arată că statul are, în medie, doi-trei ani la dispoziţie să recupereze debitele înainte de declanşarea insolvenţei.

ZF: Marile lanţuri de supermarketuri şi-au întins spaţiile de depozitare pe 50 ha.  Cele mai mari 12 reţele de comerţ alimentar din România, care deţin peste 1.200 de magazine cu vânzări anuale de aproximativ opt miliarde de euro, ocupă la nivel local spaţii de depozitare de peste 500.000 de metri pătraţi, reiese din datele centralizate de ZF de la companii.