ZF: Cea mai mare temere a BNR: riscul ca băncile europene să taie agresiv creditarea. Haosul care ameninţă Grecia şi criza bancară din Spania reînvie spectrul unui „credit crunch” în regiune. Reducerea excesivă, rapidă şi dezordonată a creditelor acordate de băncile din zona euro pe piaţa locală reprezintă în viziunea Băncii Naţionale cel mai mare risc care ameninţă în prezent România ca o consecinţă a presiunilor fără precedent sub care se află grupurile respective. „Numele de cod” al acestei ameninţări este „dezintermediere” şi nu se referă în mod particular la băncile elene, chiar dacă au o situaţie extrem de delicată.
Adevărul: Gazprom blochează pe şest gazele de şist. Moscova face tot posibilul ca să oprească dezvoltarea producţiei de gaze alternative în Europa, mai ales în Bulgaria şi România, acolo unde este prezentă compania americană Chevron. „Atât timp cât Rusia are gaz natural, conducerea ei va face tot posibilul ca să blocheze dezvoltarea producţiei de gaze alternative în alte state”, susţineau, la începutul lunii octombrie 2011, economiştii Maksim Logvinov şi Vladislav Jukovski, într-o analiză pentru portalul politkom.ru.
EVZ: Bani de la stat pentru firmele din comerţ şi servicii. În circa o săptămână, Agenţia pentru IMM-uri pune la bătaie 7 milioane de lei pentru promovarea produselor şi serviciilor firmelor. Dacă aveţi o firmă de livrări produse şi servicii puteţi obţine bani nerambursabili de la stat pentru a vă promova mai bine activitatea, prin Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, gestionat de Ministerul Economiei, prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).
Gândul: Cine sunt căutătorii de aur din România ultimilor 13 ani. În ultimii 13 ani nu mai puţin de 25 de companii din toată lumea, la care se adaugă şi statul român, prin firmele deţinute de Ministerul Economiei, au căutat aur pe teritoriul României. Localităţi precum Certej (judeţul Hunedoara), Bucium (Alba), Tăuţii Magherăuş (Maramureş), Baia de Criş (Hunedoara), Roşia Montană (Alba) şi Rovina (Hunedoara) sunt doar câteva dintre zonele unde sunt situate cele 150 de perimetre unde diverse firme au săpat după aur în ultimul deceniu, după cum rezultă din datele furnizate gândul de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).
Capital: Suprataxarea petroliştilor sperie investitorii străini. Într-un context economic precoce, sensibil turbulenţelor externe, iniţiativa ministrului economiei, Daniel Chiţoiu, vine ca un duş rece asupra mediului de afaceri din România. Guvernul Ponta le pregăteşte companiilor petroliere din România o suprataxare a „veniturilor excepţionale“, conform lui Daniel Chiţoiu, noul ministru al economiei, comerţului şi mediului de afaceri. Taxa ar urma să intre în vigoare de anul viitor, a spus ministrul în urmă cu câteva zile, după ce la audierile din Parlament a explicat că vizează majorarea redevenţelor petroliere înainte de anul 2014 sau o impozitare a veniturilor care au o rată a profitabilităţii foarte mare.