Capital: Ce credite pot lua românii cu salariul mediu pe economie. Faţă de anul trecut, e mai uşor să cumperi un apartament prin Prima Casă, în schimb e mai greu prin ipotecar standard. Pentru creditul de consum, sumele au scăzut cu 25%-50%. Dacă aveţi de gând să accesaţi un credit de consum în lei, trebuie să ştiţi că băncile acceptă acum un grad de îndatorare mai mic, de circa 35%-40%, comparativ cu anul trecut, când acesta atingea 50%-55%. Există însă bănci, cum e cazul Garanti, unde şi acum se poate merge pe un grad de îndatorare de 55%
ZF – „Repatrierea” creierelor: unu din cinci studenţi români din străinătate s-ar întoarce acasă pentru un salariu de 1.000-1.500 de euro. Majoritatea studenţilor români din străinătate s-ar întoarce în ţară pentru familie şi prieteni, în timp ce unu din cinci ar accepta „repatrierea” pentru un job bun, plătit între 1.000 şi 1.500 de euro lunar, potrivit unui sondaj realizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) în perioada aprilie-mai. Posibilitatea de promovare şi dezvoltare profesională este şi ea un motiv suficient de importante pentru care 73% din tineri ar dori să revină în ţară dacă anagajatorii de pe plan local le-ar oferi mediul propice pentru a evolua.
Capital: Ce spune şeful Metro despre cei care nu au legitimaţie şi o folosesc pe cea a cunoştinţelor. Dintre toate formatele de comerţ modern, scăderea consumului a afectat în special reţelele de tip cash&carry. O spun foarte clar cifrele. „Cu fiecare deschidere a unui nou super- sau hipermarket, clienţii noştri au de suferit” este răspunsul lui Dusan Wilms, directorul general al Metro în România, la întrebarea în ce măsură au fost afectate de contextul economic general magazinele de tip cash&carry, care, teoretic, se adresează exclusiv clienţilor profesionişti, adică firmelor (în acest sens, magazinele emit legitimaţii de acces pentru clienţi).
Hotnews.ro: Cine este Remus Borza, avocatul care va gestiona afacerile de miliarde ale Hidroelectrica? Mare Orator al Marii Loji Nationale din Romania si coleg de facultate cu premierul Victor Ponta. Mare Orator al Marii Loji Nationale din Romania si coleg de facultate cu actualul premier Victor Ponta- ambii absolvind Facultatea de Drept in 1995, Remus Borza -administratorul judiciar numit in dosarul insolventei Hidroelectrica- este un baimarean stabilit in Bucuresti la putina vreme dupa absolvirea facultatii. El coordoneaza Grupul Borza si Asociatii, care detine doua societati de insolventa, Euro Insol SPRL si Assistance Insolv SPRL, situate intre primele 5 firme de insolventa din Romania, gestionand active ce depasesc 850 mil. euro.
Prosport: Mită în Formula 1! Un bancher recunoaşte că a primit 44 milioane de dolari mită de la Bernie Ecclestone. Gerhard Gribkowsky, fost înalt funcţionar la banca germană de stat BayernLB, a recunoscut, miercuri, în faţa instanţei, că a primit mită de la Bernie Ecclestone în timpul procesului de vânzare a drepturilor comerciale ale Formulei 1 către fondul de investiţii CVC Partners, informează AFP. „Este adevărat în esenţă”, a declarat Gribkowsky, în faţa completului de judecată, cu privire la acuzaţiile formulate împotriva lui, potrivit cărora a încasat 44 mil. dolari din partea lui Bernie Ecclestone în 2006 şi 2007 pentru că a aranjat vânzarea cotei de acţiuni din drepturile F1 aflate în proprietatea băncii germane către fondul britanic CVC. Valoarea tranzacţiei finalizate în noiembrie 2005 a fost de 839 mil. dolari, iar „comisionul” primit de Gribkowsky a ajuns la circa 5 la sută, după ce a fost negociat de la 10 la sută.