5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.08.2013

Care sunt regii cerealelor din România, Harta marilor benzinari: cum şi-au împărţit greii o piaţă de 5,5 mld. $, "Prima Casa" in lei sau credit clasic in euro? Avantajele si dezavantajele celor doua variante, Unde găsim cei mai ieftini carburanţi, Pasarelele de pe DN 1, pline de hibe. Nu pot fi traversate de bătrâni şi persoanele cu dizabilităţi. Citeste integral revista presei interne din 21 august 2013. 
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 05:57
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 21.08.2013

Capital: Care sunt regii cerealelor din România. Cu producții de grâu care ajung și la 8 tone/hectar, cei mai mari deţinători de terenuri din ţară au păreri diferite despre profitul pe care îl vor obţine în 2013. Toţi se plâng că producția bună e înghițită de prețurile mici. Dacă producția de cereale a fost în unele cazuri (grâu) cea mai mare din ultimii opt ani, te-ai aștepta ca marii fermieri ai României și traderii, deopotrivă, să-și frece palmele de bucurie în așteptarea profitului. În fapt, majoritatea recunosc că au avut producții mai mari decât anul trecut, în unele cazuri chiar record, dar profiturile nu sunt pe măsură.Astfel, un calcul sumar făcut de Culiță Tărâță arată că, dacă anul trecut media la hectar a fost de trei tone de grâu, iar prețul de vânzare de 255 euro pe tonă, contravaloarea producției, inclusiv subvenția de la stat de 127 de euro, a fost de 927 de euro pe hectar. După scăderea cheltuielilor fermierului, de maximum 700 – 750 de euro la hectar, profitul net la hectar a fost de 180-220 de euro.

Zf: Harta marilor benzinari: cum şi-au împărţit greii o piaţă de 5,5 mld. $. Cele mai mari companii petroliere locale, Petrom, Rom­petrol, Lukoil şi MOL România, controlează împreu­nă circa 1.400 de benzinării, potrivit datelor transmise de companii. Bucureştiul, Constanţa şi Prahova sunt judeţele care au atras cele mai multe investiţii în puncte de alimentare, fiind şi zone caracterizate printr-o putere de cumpărare mare, în timp ce zone precum Botoşani, Tulcea sau Bistriţa-Năsăud aproape nu există pe radarul marilor petrolişti, potrivit datelor centralizate de ZF. De exemplu, ieri, un litru de motorină în benzinăria Petrom de pe strada Tudor Arghezi din Bucureşti costa 6,11 lei, în timp ce acelaşi litru de motorină costa în Dorohoi, Botoşani, 5,81 lei. Astfel, un plin de motorină făcut în Capitală este cu 15 lei mai scump decât acelaşi plin achiziţionat din Dorohoi. În România, anul trecut s-au consumat circa 5,7-5,8 milioane de tone de benzină şi motorină, ceea ce la cotaţiile internaţionale din 2012 echivalează cu o piaţă de aproximativ 5,5 mld. dolari (circa 4,5 mld. euro).

Adevarul: „Prima Casa” in lei sau credit clasic in euro? Avantajele si dezavantajele celor doua variante. Acum, la patru ani de la lansare, Guvernul a stabilit un nou plafon de garantii, de 1,2 miliarde de lei, dar va permite ca imprumuturile sa fie acordate numai in moneda nationala. Este adevarat ca deprecierea leului in raport cu euro a determinat ulterior cresterea ratelor, insa majorarea nu a fost atat de mare incat creditul in moneda nationala sa se dovedeasca a fi mai avantajos. Acordarea de credite „Prima Casa” doar in lei i-ar putea determina insa pe unii dintre cei care vor sa-si cumpere o locuinta sa se orienteze spre imprumuturile clasice in euro. De ce? Pentru ca sunt banci care practica dobanzi mai mici la creditele clasice in euro decat cele aplicate la imprumuturile „Prima Casa” in moneda nationala.

EVZ: Unde găsim cei mai ieftini carburanţi. Comparativ cu vecinii, România stă mai bine la capitolul „Preţuri la pompă”. În ţară, dacă mergeţi pe drumuri mai puţin bătute, sigur plătiţi mai puţin. La vecinii bulgari, litrul de motorină se vindea ieri cu 2,66 leva (6,05 lei), iar benzina, cu 2,61 leva (5,94 lei). La Giurgiu, în România, era mai ieftin. Plecatul cu maşina în vacanţă a devenit pentru mulţi români un lux, din cauza preţurilor ridicate ale carburanţilor. Totuşi, dacă vă planificaţi riguros călătoria şi vreţi să economisiţi bani, sunt câteva lucruri de care e bine să ţineţi cont pentru a alimenta mai ieftin. În primul rând, dacă ieşiţi din ţară, încercaţi să vă faceţi plinul în România, pentru că, potrivit statisticilor, avem încă unele dintre cele mai mici preţuri la benzină şi motorină din UE.
Mai scump e şi la bulgari. Chiar şi la bulgari preţurile sunt mai mari. De pildă, ieri, la o benzinărie OMV din Bulgaria, un litru de motorină, cel mai ieftin sortiment, costa 2,66 leva, adică 6,05 lei, iar benzina 95 se vindea cu 2,61 leva (5,94 lei) pe litru.

Adevarul: Pasarelele de pe DN 1, pline de hibe. Nu pot fi traversate de bătrâni şi persoanele cu dizabilităţi. Cele patru pasarele pietonale montate pe DN 1 pentru fluidizarea traficului şi-au arătat deja hibele. Traversarea lor este imposibilă pentru persoanele cu dizabilităţi, sunt o provocare pentru vârstnici, iar la iarnă se vor transforma în patinoar. În plus, cei 400.000 de euro au fost cheltuiţi pentru o soluţie provizorie. Chiar în prima zi în care au fost date în folosinţă, pe 17 august, cu două zile mai târziu decât termenul avansat iniţial, cele patru pasarele pietonale montate pe DN , în Comarnic (1), Buşteni (2) şi Sinaia (1) şi-au arătat limitele. Montate la mare înălţime, sunt o adevărată provocare pentru vârstnicii care îşi dau sufletul pentru a urca scările, iar pentru persoanele cu dizabilităţi, care se deplasează în scaune cu rotile, traversarea lor este imposibilă. Soluţia în acest caz rămâne mica înţelegere cu şoferii din trafic, după ce şapte treceri de pietoni au fost desfiinţate.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...