5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.08.2014

Benzinăriile necunoscute care se bat cu giganţii Petrom, Rompetrol, MOL şi Lukoil - cine instalează cel mai repede serviciile de internet şi cine primeşte cele mai multe reclamaţii - România lucrează la sistemul NATO de supraveghere cu „drone” Global Hawk - autostrada Craiova-Piteşti şi centura de sud a Capitalei nu au nici dată de start, nici de final - o poveste în stil Nokia - despre testamentul lui Dinu Patriciu. Citeşte pe larg revista presei din 21 august 2014
Economica.net - joi, 21 aug. 2014, 05:24
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 21.08.2014

ZF: Ce operator instalează cel mai repede serviciile de internet şi cine primeşte cele mai multe reclamaţii. Piaţa de servicii de internet fix, un segment în plină expansiune al industriei şi de care se leagă în mare parte speranţele de creştere a veniturilor de către operatori – prin contrast cu stagnarea sau scăderile de pe TV sau telefonie fixă -, este dominată de RCS& RDS, Romtelecom (şi compania sa de cablu NextGen) şi UPC. Cei patru operatori se descurcă foarte bine în a răspunde solicitărilor de instalare a serviciului de net fix formulate de noi clienţi, aproape toate cererile (peste 99%) fiind onorate în perioada promisă, care variază între 21 şi 90 de zile.

Hotnews: Mostenirea lui Dinu Patriciu. Vaduva Dana poate fi exclusa de la avere prin testamentul miliardarului decedat. Ce spun avocatii britanici. Dinu Patriciu avea posibilitatea sa-si excluda sotia si ceilalti membri ai familiei de la mostenirea averii pe care o lasa in urma, potrivit legislatiei britanice aplicabile activelor magnatului aflate sub  jurisdictia englezeasca, au declarat, miecuri, pentru HotNews.ro, doi avocati britanici. Simon Hammond si Gordon McGregor, care profeseaza si in Marea Britanie, si in Romania, au explicat modul in care s-ar putea imparti averea lui Dinu Patriciu.

ZF – Concesiuni de autostrăzi de 4 mld. euro bat pasul pe loc: Craiova-Piteşti şi centura de sud a Capitalei nu au nici dată de start, nici de final. Autostrada de centură sud a Capitalei (48 km) şi autostrada Craiova-Piteşti (121 km), două proiecte pe care statul vrea să le construiască în concesiune şi care ar urma să coste cumulat 3,7 miliarde de euro, bat pasul pe loc de un an, deşi lucrările trebuia să demareze în 2014. Statul nu a selectat nici până acum un investitor privat pentru ele, iar cele două şosele nu au nici termen de începere, nici de finalizare.

Gândul – „Credem în Dumnezeu. Pe toţi ceilalţi îi monitorizăm”. România lucrează la sistemul NATO de supraveghere cu „drone” Global Hawk. Sistemul pregătit de NATO pentru a putea supraveghea din aer operaţiunile maritime şi terestre ale forţelor aliate, precum şi mişcările eventualilor inamici, avansează către termenul final din 2018, când 5 avioane fără pilot Global Hawk RQ-4B, produse de americanii de la Northrop Grumman, vor deveni operaţionale la baza italiană de la Sigonella. La construcţia întregului sistem NATO AGS (Alliance Ground Surveillance), care costă 1,2 miliarde de euro, participă şi România, alături de alte 14 state membre NATO.

ZF: Top 20 benzinari necunoscuţi care rezistă pe piaţa carburanţilor.  Cei mai mari 20 de benzinari particulari din România au avut anul trecut afaceri de peste 400 de milioane de euro şi un profit net cumulat de 5,5 milioane de euro. Firme precum Smart Diesel (Arad), Turist Service (Giurgiu), Rombeer Crîngaşu (Dâmboviţa) sau Alascom (Buzău), conduse de oameni de afaceri puţin cunoscuţi se încăpăţânează de ani de zile să reziste în umbra unor firme precum Petrom, Rompetrol, Lukoil sau MOL, pe o piaţă a carburanţilor de circa 9,5 mld. euro, care continuă însă să scadă.

Hotnews: O poveste stil Nokia? TT Electronics si mutarea productiei din Werne la Timisoara. TT Electronics alege sa produca pe viitor in Timisoara si nu in oraselul german Werne. Intentia firmei britanice de a-si muta liniile de productie din Germania in Romania fost comunicata intern inca de la inceputul acestui an. Protestele sindicatelor germane au fost insa, ca si in cazul Nokia, un factor care a tergiversat mutarea. Iata insa ca, in recent publicatul raport semestrial din luna august, TT Electronics confirma intentia crearii unor noi linii de productie la fabrica din Romania.

EVZ: Jaf de milioane de euro în cercetarea românească. Zeci de proiecte de cercetare au fost finanțate greșit, printr-o rețetă bine pusă la punct, iar banii au fost dați degeaba. Acum au fost sistate, dar aproximativ 17 milioane de lei au fost cheltuite degeaba. În timp ce țările europene alocă tot mai mulți bani în domeniul cercetării și inovării, tehnologia ajutând orice stat să se dezvolte, în România mare parte din fondurile destinate acestui domeniu sunt risipite pe proiecte care sunt finanțate ilegal sau prost.

Capital: Băsescu: Aş scoate acciza suplimentară pe carburanţi. Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară, într-o emisiune pe postul B1 TV, că principalele cauze are au readus România în recesiune sunt reducerea investiţiilor, introducerea taxei pe stâlp şi acciza suplimentară la carburanţi, cărora li s-au suprapus neîncasările la bugetul de stat. Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că economia s-ar redresa dacă s-ar anula taxa pe stâlp şi acciza suplimentară pe carburant.

Hotnews: Pretul acru al lamailor. Sau despre cum afecteaza falimentul Argentinei si violentele din Mexic limonada pe care o serviti in sufragerie. Daca ati avut chef de o limonada acasa si ati intrat in aceasta perioada in vreun supermarket sau hypermarket  ca sa va cumparati cateva lamai, ati putut vedea (si simti la soldul cardului) faptul ca s-au scumpit teribil. Un kilogram a ajuns sa coste 14 lei, fata de 7-8 lei, cat costau vara trecuta. Noroc ca lamaile nu ocupa o pondere mare in cosul de consum calculat de Statistica, pentru ca altfel, tinta de inflatie a BNR iar era data peste cap. De unde aceasta crestere uriasa de pret? Foarte pe scurt, din cauza Argentinei si Mexicului, principalii producatori mondiali. Nu pun China la socoteala, intrucat transportul de acolo face putin rentabil in Europa comertul cu citrice „made in China”. Mai e ceva: nu numai in Romania s-au scumpit, ci in toata Europa Centrala. Agonizeaza si capra vecinului, cu alte cuvinte.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...