5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.09.2012

Economica.net
21 09. 2012
ziare__revista_40052100

ZF: Inundarea pieţelor lumii cu lichidităţi coboară şi costul de finanţare al României. Măsurile de relaxare cantitativă anunţate de BCE şi Fed au dus la scăderea costurilor de finanţare, au impulsionat bursele, iar euro s-a apreciat. Însă redresarea economiilor este lentă, iar inundarea pieţelor cu lichidităţi aduce riscul creşterii inflaţiei. Măsurile anunţate de BCE şi Rezerva Federală pentru a calma pieţele şi pentru a câştiga timp şi spaţiu de manevră în lupta cu tensiunile financiare, economice şi sociale din zona euro şi SUA au avut efecte pozitive asupra pieţelor financiare pe parcursul lunii septembrie, inclusiv pentru România.

Income Magazine: Top 10 cele mai mari insolvenţe. Anul 2012 a marcat intrarea în insolvenţă a unor mari companii româneşti, despre care nimeni nu ar fi crezut că vor ajunge în această situaţie. Deşi au cifre de afaceri de peste 100 de milioane de lei, companiile din topul de mai jos nu au putut ocoli inevitabilul şi au intrat în această procedură, cele mai multe chiar la cererea proprie. Vezi ce companii cu afaceri cumulate de peste cinci miliarde de lei au ajuns anul acesta pe mâna administratorilor judiciari, unele chiar şi în faliment, potrivit datelor furnizate Income Magazine de catre Registrul Comertului.

ZF: Dezinteres pentru reactoarele 3 şi 4. Cel mai mare proiect energetic nu a atras nici acum investitori. Cel mai ambiţios proiect energetic al României, reactoarele 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, rămâne în continuare blocat în contextul în care până pe 15 septembrie, termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante, nicio companie nu s-a arătat interesată de dezvoltarea investiţiei de 4 miliarde de euro.

Capital: Ce cărţi mai citesc românii. Cărţile cele mai căutate de români sunt cele care dezbat teme legate de sănătate, nutriţie sau dezvoltare personală, potrivit datelor transmise de librăria www.elefant.ro pentru primele 8 luni ale acestui an. „Românii dau bani pe cărţi care sunt simptomatice pentru motivaţia lor: sănătate, nutriţie (are tangenţe şi cu corpul şi cu frumuseţea), erotism în diferite versiuni (mai mult sau mai puţin exotice pentru ei), cărţi despre echilibru, fericire, dezvoltare personală şi tot ce ţine de psihismul lor şi de atitudinea faţă de viaţă”, declară psihologul Aurora Liiceanu, colaborator al Bookmag.

România liberă: Micul gigant al vinului. Doctor în calculatoare, face vin, în stil tradiţional, într-un sat din România, după ce s-a pensionat din domeniile de vârf ale reţelelor de internet în care a lucrat toată viaţa, în SUA şi în Israel. Aşa poate fi, pe scurt, definit Mihail Rotenberg, omul pe care l-am întâlnit la curbura Carpaţilor, în satul Ceptura de Jos, pe „Drumul Vinului”, aproape de Mizil.