ZF: Îngrijorare printre bancheri privind intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă. ARB roagă BNR să intervină pentru ca băncile să nu piardă sute de milioane de euro pe an. Băncilor le este teamă că ar putea fi nevoite să returneze tuturor clienţilor comisioane pe care judecătorii le-au declarat abuzive într-un dosar. ARB a transmis mai multe scrisori unor direcţii din BNR, precum şi Ministerului Justiţiei, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 şi de care se tem că „ar putea pune în dificultate industria bancară“. Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul întregului portofoliu de credite specifice acordate de o bancă, ceea ce – susţine ARB – ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.
Capital: Lista băncilor de unde retragi mai puţini bani decât ai depus. Depozitul la termen ar trebui să fie o modalitate de economisire cu beneficii, fiind o formă de creditare a băncii de către deponenți, dar realitatea ne arată că profitul este ca și inexistent. Câștigurile reale sunt însă foarte mici sau inexistente, iar atunci când inflația crește mai mult decât prognozează BNR, dobânzile devin real negative. După trei sau 12 luni, valorea reală a banilor din depozit, după ce se trag comisioanele (atunci când există), se scade impozitul și se calculează devalorizarea monedei, este mai mică decât cea inițială.
Adevărul: INFOGRAFIE Cât de mici vor fi pensiile decreţeilor. Criza sistemului public de pensii, cauze şi soluţii. Un angajat născut după 1967 va obţine peste 20 de ani, când va ieşi din câmpul muncii, o pensie de numai 30% din salariul mediu brut de atunci, echivalentul de astăzi a 515 lei. În ultimii ani, guvernanţii au trâmbiţat că reforma sistemului de pensii este una dintre priorităţile zero, că deficitele fondului pe pensii sunt tot mai mari şi că situaţia va degenera astfel încât bătrâneţile actualilor salariaţi vor fi compromise. Nu s-au făcut prea multe în acest sens
Gândul: Cum au evoluat exporturile României în ultimii 21 de ani. Valoarea totală a bunurilor şi serviciilor exportate din România în perioada 1991-2011 ajunge la aproape 347,6 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Dacă în 1991 din ţara noastră s-au exportat către state din întreaga lume bunuri şi servicii cu o valoare echivalentă cu 3,4 miliarde de euro, anul trecut valoarea lor a ajuns să fie de 13 ori mai mare şi să depăşească 45 de miliarde de euro.
Capital: Alții au datorii la noi: România trebuie să recupereze miliarde de dolari! Ministerul Finanțelor Publice prezentat Guvernului Raportul privind situația creanțelor României în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2012, urmând ca documentul să fie înaintat Parlamentului, spre informare. Acest document se prezintă semestrial, conform legii. Potrivit Raportului, la 30 iunie 2012 creanțele României provenite din operațiunile de export, cooperare economică internatională și alte acțiuni externe derulate înainte de 31 decembrie 1989.