ZF: Zece fonduri de investiţii străine au împreună terenuri agricole de 200 de milioane de euro în România. Profesori universitari din Statele Unite, pensionari din Olanda, asigurători din Italia, bancheri din Elveţia, jucători de pe bursa de la Copenhaga şi Frankfurt sau ingineri IT sunt câţiva dintre cei care au plasat bani în fondurile de investiţii implicate în investiţiile în teren arabil în România. Astfel, zece fonduri de investiţii cu operaţiuni în România au ajuns să controleze în proprietate sau arendă 86.000 de hectare, suprafeţe evaluate la 200 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 2.400 euro/ha. Portofoliul celor zece fonduri de investiţii acoperă 1% din terenul arabil local sau 10% din totalul controlat de investitorii străini.
Capital: Topul celor mai mari investiţii imobiliare din România. Investitorii români au o pondere de 29% din volumul total investit în cele mai scumpe proiecte din ţară. Gabriel Popoviciu, Iulian Dascălu, Dănuţ Prisecariu, Dan Ostahie şi Dorin Mateiu au construit şase din cele 27 de proiecte imobiliare reprezentative la nivelul fiecărui judeţ. Cele mai mari investiţii din România au fost susţinute de Immofinanz, care este prezent în topul Capital cu patru proiecte în care au fost investiţi 427 mil. euro. Tot cu patru proiecte este şi New Europe Property Investments (NEPI) prezent în top, cu o valoare cumulată a investiţiilor de 170 mil. euro.
Bursa.ro: SSIF „Harinvest”, forţat să vândă. Depozitarul Central a trebuit să folosească 500.000 de euro, jumătate din Fondul de Garantare pe care îl gestionează, după ce SSIF „Harinvest” nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group. Conform procedurilor în astfel de situaţii, brokerul a iniţiat vânzări forţate („sell-out”) din portofoliu. Potrivit Depozitarului Central, Fondul de Garantare a fost reconstituit, banii fiind recuperaţi.
ZF: România exportă mâncare de numai 1,5 mil. euro în China, cea mai mare piaţă alimentară din lume. Procesatorii români de alimente şi traderii de materii prime agricole şi animale vii exportă în China în valoare de doar 1,5 milioane de euro pe an, de 14 ori mai puţin decât importurile pe aceeaşi linie, potrivit Eurostat. Deşi la mijloc este o miză de miliarde de euro având în vedere că China reprezintă cea mai mare piaţă alimentară din lume, jucătorii din agrobusiness nu au reuşit până acum să se afirme pe această piaţă. Dacă în totalul structurii exporturilor româneşti produsele agroalimentare acoperă 7%, în relaţia pe axa Bucureşti – Beijing ponderea este mult sub 1%.
Energyreport.ro: Gică Popescu renunţă la un proiect cu panouri solare. „În toamnă, demarez şi proiectele pe care le mai am în energie“, spunea în urmă cu doar câteva luni, fostul fotbalist Gică Popescu. Asta după ce în anii trecuţi a pus bazele unui mare parc eolian în Tulcea, la Văcăreni, cumpărând sute de hectare de teren pentru ridicarea a 50 de turbine eoliene. Nu e sigur ce va mai demara însă e sigur că săptămânile trecute, toamnă fiind, a renunţat la unul dintre proiectele sale din acest domeniu, Solver Energie.