ZF: Ruşii de la Gazprom au înfipt primul steag. Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume de la care România cumpără circa o treime din necesarul de consum intern, mai are câteva lucrări mici de realizat până la finalizarea primei benzinării de pe piaţa locală. Punctul de alimentare cu carburanţi este amplasat în localitatea Veştem, în apropierea Sibiului, şi poartă sigla Gazprom. În portofoliul Gazprom se află şi grupul petrolier sârb NIS, care anul acesta a cumpărat trei benzinării în România de la proprietari particulari.
Capital: Revine taxa de poluare. Odată cu începutul noului an, şoferii care îşi vor cumpăra maşini mai vechi de şase ani vor fi obligaţi să plătescă taxa de poluare, suspendată anul trecut. Deşi deputaţii au trecut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă legată de suspendarea unor dispoziţii ale legii nr. 9/2012, surse Radio România au precizat că în cadrul Ministerului Mediului s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţii mai multor instituţii, printre care Registrul Auto Român şi Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări ale Vehiculelor.
ZF – 2012, un an pierdut: economia a fost ciuruită de tensiunile politice şi de insolvenţe. De la şocul intrării în insolvenţă a celui mai mare producător de energie ieftină Hidroelectrica la turbulenţele cursului valutar alimentate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, de la eşecul privatizării CupruMin la spectacolul televizat al privatizării Oltchim, anul 2012 a ţinut în corzi întreaga Românie. Cel mai mare şoc al anului a fost intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, care asigură un sfert din energia necesară României. Deşi era programată să se listeze la bursa din Bucureşti, compania de stat a intrat în insolvenţă pentru a scăpa de contractele păguboase cu „băieţii deştepţi”.
Capital: De anul viitor toate actele notariale se vor întocmi într-un singur exemplar original. O nouă lege este aşteptată în sectorul juridic: de anul viitor toate actele notariale se vor întocmi într-un singur exemplar original, care va fi păstrat în biroul notarului. Cei implicaţi, care până acum primeau câte un exemplar original al unui act încheiat, vor primi doar copii, într-o încercare a autorităţilor de a face aceste documente mai greu de falsificat.
Adevărul: Împrumuturile în lei ale Ministerului Finanţelor au crescut cu 13%, iar cele în valută cu 62%. Ministerul Finanţelor s-a împrumutat în 2012, prin intermediul emisiunilor de obligaţiuni şi de certificate de trezorerie, de pe piaţa internă cu 58,17 miliarde de lei, adică în creştere cu 13% faţă de 2011, iar împrumuturile în valută au crescut cu 62%. Ministerul Finanţelor a atras astăzi 3,4 miliarde de lei de pe piaţa locală, totalizând, până în momentul de faţă, 58,17 miliarde de lei. Împrumuturile totale în valută au depăşit anul acesta valoarea de 4,7 miliarde de euro, în creştere cu 62% faţă de 2011, când erau puţin sub trei miliarde de euro.