5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 22.01.2014
Adevărul: Şova vrea să pună taxă şi pe autostrăzile deja realizate cu bani de la buget, nu numai pe cele ce vor fi construite de privaţi. Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, intenţionează să dea în concesiune şi autostrăzile deja construite cu fonduri bugetare, respectiv Bucureşti-Ploieşti, Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa. El a anunţat, la Adevărul Live, că tronsonul Ploieşti-Comarnic, care face legătura între autostrada Bucureşti-Ploieşti şi viitoarea autostradă Comarnic-Braşov, va fi modernizat la stadiu de autostradă de compania care va concesiona toată autostrada până la Bucureşti.
enational.ro: Al Jazeera cumpara tot ce inseamna sport la tv in Romania! Licitatia pentru drepturile tv in Liga 1 nu este altceva decat cireasa de pe tortul pregatit romanilor in luna martie de Al Jazeera, gigantul media din Orient. Conform „National”, drepturile tv vor fi cumparate de un gigant media din Orientul Mijlociu! Cu sediul central in Doha (Qatar), trustul „Al Jazeera”, controlat de seicul Hamad bin Thamer bin Mohammed Al-Thani, va provoca un adevarat tsunami in luna martie, cand va intra pe piata audiovizuala din Romania. Prin divizia „BeIN Sports”, arabii vor sa cumpere tot ce inseamna sport pe tv in tara, de la fotbal si tenis pana la snooker si chiar darts! Pentru drepturile aferente Ligii 1, „Al Jazeera” a pus deoparte o suta de milioane de euro, fara tva! In conditiile in care „RCS&RDS” si „Romtelecom-Dolce” (firme de cablu care detin, in prezent, drepturile tv ale campionatului intern de fotbal) nu vor sa dea mai mult de 50 de milioane de euro, asa cum se zvoneste, este de asteptat ca oferta arabilor sa pulverizeze concurenta la licitatia din primavara.
ZF: Creşterea bursei din ultimele trimestre arată că economia românească ar trebui să prindă viteză şi mai mult anul acesta. Evoluţia ascendentă a bursei din ultimele luni, care a avansat în trimestrul al treilea cu 14,8% la nivelul indicelui BET şi cu 8,6% în ultimul trimestru al anului şi începutul acestui an, este un semnal că economia României ar putea să-şi accelereze creşterea anul acesta, spun analiştii. „Există o relaţie strânsă între evoluţia indicilor bursieri şi performanţa economiei reale, în sensul că piaţa anticipează evoluţia economiei reale, cu un decalaj de câteva trimestre (depinde de la o economie la alta). Relaţia între piaţa de capital şi PIB reflectă practic corelaţiile existente între economia financiară şi economia reală, liantul între cele două sfere fiind asigurat de climatul investiţional. Semnalele foarte bune din piaţa bursieră anticipează reluarea proiectelor investiţionale ample şi, implicit, dacă se vor dovedi sustenabile, se va intra într-un nou ciclu economic“, spune Andrei Rădulescu, analist la firma de intermediere Broker Cluj.
Capital: Plata TVA la încasare sau cum o măsură dorită de firme s-a întors împotriva lor. Sistemul TVA la încasare a fost modificat, în ianuarie, la doar un an de la înființare, la presiunea Comisiei Europene, dar și din cauza nemulțumirii mediului de afaceri. Motivul: legislația a creat distorsiuni în piață deși mizase pe o deblocare a banilor în economie și pe o creștere a PIB cu 0,5%. Sistemul de plată TVA la încasare a suferit două schimbări esențiale, de la 1 ianuarie 2014: prima se referă la posibilitatea firmelor de a opta dacă îl aplică în continuare, iar cea de-a doua, mai importantă, vizează eliminarea termenului de 90 de zile în care taxa trebuia plătită la buget indiferent dacă factura fusese sau nu încasată de la beneficiar.
ZF: Chiar puţine, fondurile europene au ţinut cursul de schimb pe loc în 2013. Economia a primit 2,8 mld. euro de la UE anul trecut, jumătate din ţintă, dar suficient pentru a ţine cursul jos şi pentru a plăti din datoria externă. Datele de la finalul lunii decembrie 2013 arată că în România au intrat 2,8 mld. euro din fonduri europene în 2013, ceea ce adăugat la suma de 2,2 mld. euro atrasă în perioada 2008 – 2012 înseamnă un nivel al absorbţiei de 5 mld. euro în perioada de bugetare 2007-2013.