5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 22.02.2012
ZF: Cât mai recuperează bancherii dintr-un credit de consum ajuns în „default“. Bancherii reuşesc să recupereze doar 30% din valoarea creanţei la creditele de consum fără garanţii la care clienţii nu mai plătesc ratele, restul reprezentând pierdere, conform unui studiu al BNR. „Rata LGD (loss given default â pierdere estimată în caz de neperformanţă – n. red.) pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci şi pentru cardurile de credit se menţine cea mai ridicată (70%, respectiv 60%), în timp ce pentru creditele imobiliare şi cele de consum garantate cu ipoteci LGD se situează în jurul valorii de 20%”, spun autorii studiului.
Gândul: Harta salariilor minime garantate în UE. Ce diferenţe sunt între România şi Bulgaria sau Ungaria. Angajaţii din România au un salariu minim garantat de 162 de euro pe lună, ceea ce îi plasează pe penultimul loc al unui astfel de clasament, în faţa vecinilor bulgari care au un salariu minim lunar de 138 de euro, conform datelor oficiale ale Biroului de Statistică al UE, Eurostat. Cel mai mare salariu minim lunar acordat în Europa este cel garantat, prin lege, salariaţilor din Luxemburg, respectiv de 1.801 euro, adică de 11 ori mai mare decât cel din România. În Ungaria, salariul minim garantat lunar este de 296 de euro. Statisticile Eurostat se referă însă la doar 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Capital: Până unde merg băncile în lupta pentru banii românilor. Băncile mici şi cele medii cu acţionari greci acceptă uşor să negocieze dobânzile la depozite, dacă aveţi sume consistente, dar nici băncile mari nu v-ar refuza. Câştigul creşte şi cu 30% din cel standard. Cu sau fără conturi de private banking, cu sau fără istoric bancar, orice român care are în buzunar o sumă mai consistentă poate obţine dobânzi cu mult peste oferta-standard dacă încearcă să negocieze cu băncile.
Adevărul: Un nou plan de salvare pentru Portugalia? Creditorii internaţionali sunt în inspecţie la Lisabona, iar analiştii spun că un nou împrumut pentru lusitani pare inevitabil. Portughezii se tem că UE şi FMI le vor cere noi măsuri de austeritate. Reprezentanţii creditorilor – UE, BCE,FMI – se află de mai multe zile la Lisabona, pentru o misiune de două săptămâni, în care vor analiza stadiul reformelor făcute de Guvernul Coelho. Abia apoi vor acorda cea de-a treia tranşă, în valoare de 14,9 miliarde de euro, din planul de salvare, în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat anul trecut.
România liberă: Agricultorii îşi numără pierderile după zăpadă şi îngheţ. Viscolul şi zăpada abundentă din această iarnă au afectat afacerile legumicultorilor, ce au înregistrat pierderi de ordinul milioanelor de euro. Ceilalţi agricultori aşteaptă dezgheţul pentru stabilirea pagubelor. În cel mai mare bazin legumicol din România, în comuna gălăţeană Matca, 90% din cele 1500 de hectare de solarii şi seră au fost afectate de zăpezile abundente. Solariile s-au prăbuşit peste răsadurile care au fost compromise în totalitate. Cei mai afectaţi sunt fermierii care au accesat programe cu finanţare europeană, cărora, în aceste condiţii, le va fi aproape imposibil să îşi mai îndeplinească planurile de afaceri, susţine Mircea Croitoru, vicepreşedinte al Asociaţiei Profesionale Naţionale Legume – Fructe (APNLF).