5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 22.08.2012
ZF: Cele mai mari 31 de companii de stat au făcut în total doar 7,5 milioane de euro profit la afaceri de 10 miliarde de euro în 2011. Cele mai mari 31 companii de stat au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 9,6 miliarde de euro şi un profit net consolidat de 7,5 milioane de euro, faţă de o pierdere totală de 179 milioane de euro în anul anterior. Profitul consolidat a fost obţinut din suma profiturilor şi a pierderilor celor 31 de mari companii de stat, cu cifre de afaceri de peste 100 milioane de euro.
Capital: Prejudicii de milioane de euro la Loteria Română. Curtea de Conturi a constatat o serie de ilegalități la Compania Națională Loteria Română, în urma cărora compania a fost prejudiciată cu peste 18 milioane de euro. În urma unui control efectuat în perioada 24.01-16.05.2011 la Compania Națională Loteria Română(CNLR), Curtea de Conturi a conchis: ”Concluzia generală care se desprinde din verificarea efectuată este aceea că la nivelul CNLR s-a conturat o practică în acordarea nelegală şi derularea defectuoasă a contractelor de achiziţie”.
Adevărul: Cum stopează guvernul ungar „fuga de creiere”. Ca parte a programului de austeritate, guvernul Orban a anunţat că va reduce cu 40% numărul de locuri fără taxă în universităţi. Vor fi la fel de multe pentru profile ca ingineria, dar mai puţine pentru drept sau economie. Totodată studenţii subvenţionaţi se vor angaja prin contract să rămână până la 10 ani în ţară după absolvire. Un grup de studenţi acuză încălcarea libertăţii de mişcare a forţei de muncă în UE şi violarea tratatului de la Lisabona. Premierul Viktor Orban a declarat că ţara sa are prea mulţi absolvenţi care se bat pentru prea puţine joburi, iar statul trebuie să-şi recupereze investiţiile în educaţia finanţată de stat, împiedicând un exod de creiere în străinătate.
ZF: BCR nu mai are răbdare cu restanţierii: peste 400 de apartamente şi 220 de case sunt scoase la vânzare pentru recuperarea a 30 de milioane de euro. BCR, cea mai mare bancă după active, încearcă să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante şi aruncă pe piaţa imobiliară un volum impresionant de locuinţe răspândite în întreaga ţară: circa 410 apartamente şi 220 de case (imobile simple de locuit, dar şi vile cu dotări moderne). Ofertele de vânzare sunt prezentate pe portalul specializat al băncii pentru valorificarea de garanţii recuperate de la clienţii care nu şi-au mai achitat creditele şi însumează circa 135 mil. lei (30 mil. euro) fără TVA. Creşterea numărului de executări silite operate de BCR vine în contextul în care aproape un sfert din creditele aflate în bilanţul băncii erau clasificate ca neperformante la jumătatea anului.
Agrointel: Cât mai costă să cumperi o fermă în România. La începutul anului, un francez cerea, pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de vânzări agricole din Europa, circa trei milioane de euro pentru o fermă situată în vestul ţării cu o suprafaţă de 1.000 hectare de teren agricol de foarte bună calitate (ideal pentru culturile cerealiere). Atuurile vânzătorului: acces la fermă uşor şi posibilitatea de a iriga terenul. Preţul era negociabil. Ceva mai modest este însă preţul cerut pentru o fermă de animale (vaci, oi, păsări) situată la doi kilometri de Brăila, pentru care se solicită circa 500.000 de euro.