ZF – Lista şantierelor de autostrăzi deschise în prezent în România şi plăţile realizate de CNADNR pentru acestea. Aproape 150 din cei circa 200 de kilometri de autostrăzi pe care România îi are în prezent în construcţie ar urma să fie gata în 2016. În cazul unora dintre tronsoane, aşa cum sunt Lugoj-Deva (loturile 2, 3 şi 4) sau Timişoara-Lugoj (lot 2), lucrările au început anul acesta şi ar urma să fie gata abia peste doi ani pentru că licitaţiile de atribuire a contractelor au fost întârziate în ultimii ani.
Gândul – „Mall-ul corporatiştilor”, deschis în urmă cu mai puţin de un an, ar fi scos la vânzare. Compania austriacă Raiffeisen evolution negociază vânzarea centrului comercial Promenada, investiţie de 130 de milioane de euro, deschis în urmă cu mai puţin un an în zona Floreasca din Bucureşti, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa imobiliară.
ZF – De ce plătesc asigurătorii mai mulţi bani la fondul de garantare dacă despăgubirile sunt de 12 ori sub încasări. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să majoreze contribuţiile companiilor de asigurări la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, instituţia care se ocupă cu despăgubirea clienţilor asigurătorilor în faliment, deşi despăgubirile plătite în ultimii cinci ani sunt de 12 ori mai mici decât sumele încasate de la asigurătorii din piaţă.
Capital: Cele mai inspirate şi cele mai nefericite rebrandinguri. În 13 septembrie 2014, Romtelecom şi Cosmote au încetat să mai existe. Două dintre cele mai importante mărci autohtone au fost înlocuite cu (deocamdată) impersonalul Telekom. O campanie ce ar urma să coste în total circa 15 milioane de euro ar trebui să-i familiarizeze pe români cu noul nume. Deşi acum ni se poate părea greu să ne obişnuim, câţi dintre noi ne mai amintim că, din 1998 până în 2005, Cosmote s-a numit Cosmorom? Sau, ca să rămânem în domeniu, că până în 2005 Vodafone era Connex? Şi că, până în 2002, Orange se numea Dialog?
DIGI24 – Record nedorit. Doar 44 de km de autostradă ar mai putea fi inaugurați în 2014.
ZF – Companiile din energie au dat în clocot pe bursă: câştiguri şi de 12% în septembrie. Acţiunile companiilor din energie şi utilităţi au început toamna în forţă, cu creşteri de până la 12%, susţinute în principal de informaţii privind posibile preluări ale activelor grupului Enel. „Piaţa de acţiuni are de câştigat de pe urma contextului actual caracterizat de dobânzi mici la depozite şi randamente la titlurile de stat aflate la minime istorice. Capitalurile îşi caută adăpost acum în active remunerate cu randamente mai mari“, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare al BCR.
DIGI24 – Justiţia, la raport. Experţii Comisiei Europene vin în România pentru evaluarea MCV. Justiţia din România este scoasă din nou la raport de experţii Comisiei Europene. Specialiştii europeni vin luni în ţara nostră pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiilor din sistem. Întâlnirile au loc în contextul redactării raportului privind starea justiţiei pentru acest an. În ultimul document similar, Comisia Europeană a criticat Parlamentul şi a lăudat DNA, ANI şi Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie. Tot în ianuarie, experţii au stabilit şi teme pentru România. De o parte din ele, autorităţile din ţara noastră s-au achitat, altele sunt încă restante.