5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 22.10.2012

Economica.net
22 10. 2012
ziare_55789_31150800

HotNews: Salarii la Stat versus Privat: cine da mai mult? Nu e un secret ca cele mai mari salarii sunt in Capitala sau ca „varful” salarial s-a inregistrat in 2008. Se mai stie ca in banci se fac cei mai multi bani, desi sistemul e pe pierdere. Bine de stiu este ca angajatii regiilor autonome castiga cu peste 40% peste media pe tara sau ca nivelul cel mai ridicat al salariului s-a inregistrat in societatile cu capital public (superior mediei pe economie cu 9,7%). Asta in vreme ce in companiile cu capital privat castigurile salariale medii orare s-au situat cu circa 4,0% sub media pe economie. Castigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost, la finele lui 2011 de 1980 lei, mai mare cu
4,1% fata de anul precedent.

ZF.ro: Studii la privat sau la stat? Piaţa şcolilor şi grădiniţelor private, un business anual de jumătate de miliard de euro. Cele aproape 400 de şcoli private din România formează un business anual de peste jumătate de miliard de euro, bani care provin din taxele de şcolarizare plătite de părinţii celor 47.700 de preşcolari şi elevi care învaţă în şcolile private locale. Sistemul de învăţământ de stat pierde tot mai mult teren în faţa celui privat, pentru că nu reuşeşte să ţină pasul în materie de dotări, tehnologie, programă, dar şi de pregătire a profesorilor. De aceea, părinţii sunt dispuşi să plătească anual taxe cuprinse între 5.000 de euro şi chiar aproape 20.000 de euro, chiar dacă sacrifică depozite bancare sau îşi limitează chel­tuielile în fiecare lună, pentru a-şi da copiii la şcoli private.

Romania Libera: Şosele proaste şi scumpe. Două explicaţiiAranjamentele constructorilor cu proiectanţii, devenite posibile ca urmare a actualului sistem de lucru din infrastructură, fac ca România să aibă cele mai proaste şi scumpe şosele din Europa. Constructorii de drumuri ar trebui să ofere statului lucrări mai ieftine, dar şi mai bune, condiţii care, odată îndeplinite, ar face ca şi statul să fie un platnic mai bun al constructorilor, a declarat zilele trecute premierul Victor Ponta. Schimbarea cerută de premier ţine însă de modificarea unui sistem care face, pe de o parte, ca România să aibă cele mai proaste şi scumpe şosele din Europa, iar, pe de altă parte, aduce constructorilor profituri nemaiîntâlnite nicăieri, de până la 40% din valoarea contractelor.

Adevarul: Deşertul Oltenia: Sute de mii de hectare de câmpuri nisipoase. Peste 200.000 de hectare de terenuri agricole din sudul şi sud-vestul ţării au devenit nisipoase, din cauza defrişărilor masive, dar şi a secetei din ultimii ani. La doi paşi de Dunăre, în judeţul Mehedinţi, cât vezi cu ochii, se întind terenuri pe care cu greu mai rodeşte ceva. Şi asta pentru că sistemul de irigaţii construit de comunişti a fost furat bucată cu bucată, până la ultimul şurub, iar pădurile cu rol de protecţie au fost tăiate fără milă. Drept urmare, fenomenul de deşertificare a afectat peste 80 la sută din suprafeţele agricole ale comunelor mehedinţene Burila Mare, Devesel, Gogoşu şi Pristol.

Gandul: România, ameninţată cu suspendarea banilor de la UE. CE blochează două programe de 7 miliarde de euroComisia Europeană(CE) va declanşa procedura de presuspendare a fondurilor pentru alte două Programe Operaţionale Sectoriale(POS) – Transport şi Competitivitate – urmând ca o înştiinţare oficială a Bucureştiului în acest sens să fie făcută de comisarul pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în perioada următoare, au declarat, pentru gândul, surse diplomatice. Motivul acestei decizii, asupra căreia autorităţile române au fost avertizate la începutul lui septembrie, sunt deficienţele constatate în urma auditului, în special fraudele, au precizat aceleaşi surse.