5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 22.10.2013
ZF: Proprietarii Bordello au investit 1 milion de euro într-o berărie în centrul vechi. Compania Mondy’s Management Services, care deţine pe piaţa locală barul Bordello Pub din centrul vechi şi restaurantul Phil din nordul Capitalei, a investit 1 milion de euro în deschiderea unui nou local în inima Bucureştiului, Re:public. Noul local, împărţit în braserie şi berărie, ocupă o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi – pe două niveluri – într-o clădire reconstruită complet anul trecut, amplasată pe strada Şelari. Oprea Bebi, directorul de operaţiuni şi de dezvoltare al grupului, spune că este vorba de o chirie, nu de un spaţiu în proprietate, astfel că investiţia reprezintă doar banii cheltuiţi pe amenajare. Re:public – atât zona de braserie, cât şi de berărie – are un total de 500 de locuri.
Hotnews – Cat de sustenabila e Romania din punct de vedere financiar-bancar? BNR o spune cu jumatate de gura: Suntem ok, dar exista si riscuri! Bancile au pierdut linii de finantare de 2,5 miliarde de euro de la bancile-mama. Publicat cu peste o luna intarziere de catre Banca Nationala fata de anul trecut, Raportul privind Stabilitatea Financiara a Romaniei ¬arata o incercare de a controla vria in care se afla sectorul financiar din tara noastra. Bancile au pierdut anul acesta linii de finantare de 2,5 miliarde de euro de la bancile-mama, compensate intr-o anumita masura de cresterea depozitelor atrase de la clientii locali.
Capital – Începutul sfârşitului la Fondul Proprietatea. Pentru Fondul Proprietatea, actuala ofertă de răscumpărare de acțiuni înseamnă primul pas spre lichidare. Valorificarea activelor pentru beneficiul acționarilor nu va compensa, însă, pierderile foştilor proprietari. Fondul Proprietatea a decis să răscumpere 600 de milioane de acțiuni din piață, la prețul de un leu. Știrea este foarte bună pentru acționarii FP și chiar pentru cei care au disponibilitatea să cumpere acum acțiuni pentru a participa apoi la oferta FP. Chiar dacă nu va putea fi acoperită toată cererea, acțiunile vor fi răscumpărate proporțional cu suprasubscrierea, astfel încât toți cei care participă la oferta din perioada 15 octombrie – 4 noiembrie să primească măcar o parte.
Gândul – Nu au dat încă examenul de bacalaureat, dar vor deja o carieră în IT. „Nu pot spune că vreau să fiu Bill Gates, dar o slujbă bună nu m-ar deranja”. Paula Dozsa, Anca Popescu şi Nichita Zloteanu sunt tineri bucureşteni care, deşi nu au trecut încă prin febra „examenului maturităţii”, şi-au făcut planuri mari pentru viitor şi se gândesc deja cum să îşi clădească o carieră de succes în IT. Ei sunt doar trei dintre cei 40 de elevi ai Colegiului Naţional „Tudor Vianu” din Capitală care au avut ocazia de a-şi dezvolta cunoştinţele sub îndrumarea mentorilor, a angajaţilor şi a studenţilor parteneri Microsoft pe parcursul celor patru săptămâni în care au participat la proiectul-pilot Şcoala de vară, desfăşurat în România de gigantul american în domeniul tehnologiei.
Capital: Cum s-a schimbat harta europeană a căilor de transport. Între 16 și 18 octombrie, la Tallinn, capitala Estoniei, a avut loc reuniunea Zilele TEN-T 2013. Organizată sub egida Comisiei Europene, reuniunea a avut ca scop principal regândirea pentru viitor a rețelelor de transport din Uniunea Europeană, ca fundament pentru dezvoltarea economică unitară și pentru creșterea coeziunii în interiorul uniunii. La șapte ani de la finalizarea extinderii istorice a Uniunii Europene în centrul și estul continentului, reuniunea de la Tallinn marchează un punct de cotitură în politica de dezvoltărea uniunii. Pentru prima dată se va trece de la proiectele distincte pentru Europa de Vest și Europa de Est la proiecte unitare transcontinentale. Practic se va trece de la o Uniune Europeană cu două viteze la o viziune unitară a viitorului uniunii, chiar dacă diferențele dintre est și vest vor persista pentru încă două – trei decenii.