5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 23.05.2012
Capital: Benzinăriile „no name” se evaporă din calea concurenței. Dacă în momentul de maximă glorie de la mijlocul anilor ’90 Asociația Benzinarilor Particulari din România număra 468 de membri, la începutul lui 2011 mai avea în scripte doar 302 firme de profil. Azi, după cum dezvăluie președintele Ion Tache, organizația mai are în jur de 200-210 membri. „Restul ori au dat faliment, ori au fost cumpărați ori s-au asociat cu firme mai puternice“, explică el. Rompetrol, de pildă, are o rețea de 156 de stații partener, iar Lukoil anunța în 2009 că dorește să închirieze 40 de benzinării doar în acel an, după ce abandonase programul de francizare.
Adevărul: Fiscul şi Vama nu adună suficienţi bani la buget. În primele patru luni ale anului, la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă totală de 9,49 miliarde de lei, sau cu 3,4% mai puţin decât s-a planificat, arată un raport al Ministerului Finanţelor. În acelaşi timp, faţă de perioada similară a anului 2011, încasările au înregistrat o creştere de 1.147,7 milioane de lei. Datele Ministerului Finanţelor arată că nici Vama şi nici Fiscul nu au îndeplinit planul de acumulare a veniturilor la buget. Unul dintre motive ar putea fi ritmurile tot mai scăzute de creştere a importurilor de mărfuri, cât şi evoluţiile negative din transporturi şi industrie.
ZF: Energia solară, noul boom verde după eoliene sau doar un foc de paie din cauza finanţării greoaie şi a schimbărilor legislative? Anul acesta ar putea fi începutul unui nou boom pe partea de energie verde, cel al proiectelor solare, după ce în doi ani de zile energia eoliană a atras investiţii de peste 1,5 mld. euro, România trecând de la numai 14 MW câţi erau montaţi în 2009 la mai bine de zece parcuri eoliene care în total au peste 1.000 MW, adică mai mult decât un reactor nuclear de la Cernavodă. Sunt două lucruri care însă ameninţă dezvoltarea energiei soarelui: schimbările legislative şi accesul tot mai greu la finanţare.
Incont: La 19 ani cânta pe străzile Atenei, la 31 făcea primul milion de dolari. Povestea lui Damian Drăghici care a renunţat la muzică pentru afaceri. Este cunoscut in Romania pentru ca a castigat un Grammy, pentru proiectul muzical Damian&Brothers si pentru ca a cantat alaturi de artisti ca James Brown, Joe Cocker sau Nigel Kennedy. In Statele Unite ale Americii a fost un fenomen care a absolvit Magna Cum Laude celebra scoala de muzica Berklee din Boston, dupa ce fusese descoperit pe strazile Atenei, care a inregistrat 18 albume si care a reinventat jazzul cantand la nai. De mai bine de un a renuntat la muzica, se ocupa de proiecte umanitare si gandeste doua planuri ample de afaceri. Primul din pasiune pentru muzica, al doilea din necesitate.
România liberă: Frăţia româno-elenă de la Foişorul de Foc. Cum să-ţi schimbi viaţa la 52 de ani. Un român de 47 de ani, de profesie inginer, şi un grec de 52 de ani, arhitect, s-au hotărât brusc să-şi schimbe viaţa. Deşi se află amândoi la mijlocul vieţii, au lăsat totul în urmă şi şi-au deschis un restaurant grecesc. În mijlocul Bucureştiului. Atât românul, cât şi grecul ţin să precizeze totuşi că în tinereţea lor au cochetat cu bucătăria. Doi bărbaţi în toată firea, azi. Ioannis are 52 de ani, în timp ce Alexandru e abia la 47. Restaurantul a fost deschis anul trecut în noiembrie. Cu specific mediteranean.