5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 23.06.2014

Economica.net
23 06. 2014
ziare_35223000_29633000_27837100

Hotnews: Justitia intra in Top 300. Cu mascatii. Evolutia bogatilor Romaniei in ultimul deceniu. Criza economica mondiala, dar si justitia au lovit puternic afacerile unora dintre cei mai bogati romani, din 2002 pana azi, de cand apare Top 300 Capital, prima publicatie de acest fel editata in Romania. Multi au fost „calcati” de procurori, unii au intrat si la puscarie, altii insa au reusit sa scape de acuzatii, cel putin pentru moment. HotNews va prezinta o lista cu 12 oameni de afaceri romani care au sau au avut la un moment dat de-a face cu procurorii, fie ei direct, fie business-urile lor, prin manageri.

Capital: Fiii lui Căşuneanu se pregătesc de construcţia turnului de birouri din centrul Capitalei. Costel şi Ionuţ Căşuneanu, fiii „regelui asfaltului“ Costel Căşuneanu, sunt la câteva luni distanţă de demararea lucrărilor de construcţie la turnul de birouri de 17 etaje pe care îl pregătesc alături de investitorul belgian Yves Weerts în apropiere de Piaţa Unirii. Familia Căşuneanu deţinea un teren de 2.700 mp la intersecţia Blvd-ului Corneliu Coposu cu strada Matei Basarab, peste drum de benzinăria OMV. În 2008, investitorul belgian Yves Weerts a cumpărat participaţia de 75% pe care Costel Căşuneanu o deţinea la societatea C& I Building, pe care era înregistrat terenul, iar fiii săi Ionuţ şi Costel Căşuneanu au rămas cu participaţii egale de 12,5%.  

ZF – Sutele de mii de euro care se plimbă între interlopi arată mărul putred al României: ANAF. În vreme ce statul român majorează taxele cel puţin o dată pe an pentru că nu are bani, clanurile îşi permit să dea mită de sute de mii de euro, bani obţinuţi din evaziune şi activităţi ilegale. Cazul „Bercea Mondial – Mircea Băsescu“ aduce o explicaţie în plus pentru faptul că, an de an, în România cresc taxele: statul, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), este incapabil să ia urma banilor care se învârt în economia neagră şi ajung uneori, după cum ilustrează şi cel mai mare scandal politic al ultimului deceniu, în mita cu care sunt unşi cei din apropierea vârfurilor puterii.

0-100.ro: Daimler discuta cu Grupul Renault pentru a folosi Centrul Tehnic Titu pentru teste. Daimler este in negocieri avansate cu Grupul Renault pentru ca firma germana sa poata folosi pentru teste Centrul Tehnic Titu din Romania. Oficialii Daimler au vizitat Titu, stiu bine locul si vor lua o decizie in perioada urmatoare, potrivit lui Nicolas Maure, directorul general al Grupului Renault Romania. “In ceea ce priveste ingineria, avem discutii cu Daimler pentru a vedea cum folosim Titu. Acum discutiile continua si este posibil sa cooperam intr-o zi pentru a folosi si ei Titu. Au vizitat, stiu locul. (…) Discutiile au demarat acum un an, dar stiti cum este… pentru astfel de decizii e nevoie de timp. Pe masura ce vom avea noutati pe subiect revenim si va comunicam”, a declarat Maure

Bursa: „Presiunile Rusiei vor începe din noiembrie„. Dacă Rusia va forma o alianţă cu ţări precum Iranul, Kazahstanul sau China, atunci nu va mai depinde de statele membre UE, consideră Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners. Domnia sa este de părere că presiunile Rusiei vor începe din noiembrie. „În prezent, Bulgaria depinde 100% de gazul rusesc, ca şi ţările baltice, în timp ce state precum Grecia importă peste 80% din gazul de care au nevoie. Acum, Rusia pregăteşte terenul. Presiunile vor începe, însă, în noiembrie, când va veni frigul”, ne-a mai spus Doru Lionăchescu, în cadrul unui interviu.

Adevărul: Transportatorii pot cere din iulie restituirea a 4 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanţi. Finanţele au stabilit condiţiile de rambursare. Transportatorii rutieri pot cere din iulie restituirea a 4 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanţi, după ce s-au înscris în prealabil la Autoritatea Rutieră Român (ARR), administratorul acestei scheme de ajutor de stat de care ar putea beneficia peste 20.000 de firme.  Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a postat vineri proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se stabilesc condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat către operatorii de transport rutier licenţiaţi a sumei de 4 eurocenţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi, aplicată începând cu 1 aprilie 2014.