5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 23.07.2012
Capital: Rockefeller scoate bani din apartamente româneşti pentru investitorii americani. Renumitul grup financiar american Rockefeller a început să îşi dezvolte în Bucureşti un portofoliu de apartamente pe care, în câţiva ani, vrea să îl ducă la mii de unităţi. Folosofia lor este să construiască locuinţe care să poată fi uşor de revândut. Reprezentanţii The Rockefeller Group au făcut, săptămâna trecută, prima vizită oficială pe teritoriul românesc. Au venit să analizeze evoluţia investiţiilor imobiliare pe care le-au derulat în ultimii trei ani prin intermediul Europa Capital.
Adevărul: Câţi bani sunt ascunşi în paradisurile fiscale. O elită super bogată a globului avea în 2010, ascunși în paradisuri fiscale, 21.000 de miliarde de dolari. Suma este echivalentă cu economiile SUA și Japoniei la un loc, potrivit studiului „The Price of Offshore Revisited” a fost realizat de James Henry, fost economist-șef la consultanța McKinsey. Henry a folosit datele de la Bank of International Settlements, de la FMI, Banca Mondială și guverne naționale. Studiul se ocupă însă numai de bani, nu şi de alte bunuri ca proprietăți sau yachturi.
ZF: Guvernul pregăteşte un pachet de ajutoare de stat de 100 mil. euro pentru giganţi din IT. Prima companie care ar putea beneficia de ajutorul de stat este IBM, care are în vedere un proiect de creare a câteva mii de joburi. Fiecare firmă care va crea minimum 300 de noi locuri de muncă şi pe care le va menţine pentru minimum cinci ani poate primi un ajutor de stat în valoare de peste 28 mil. euro, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
EVZ: Cum rezistă IMM-urile, după patru ani de criză. Firmele mici şi mijlocii încearcă să reziste, în pofi da consumului redus, dar şi a unui mediu de afaceri neprietenos. Reducerea consumului populaţiei şi administraţiei loveşte dur firmele mici şi mijlocii din România. Pentru acestea, scăderea cererii interne este cea mai mare dificultate cu care se confruntă, fiind menţionată de peste 60% dintre cei 1.716 întreprinzători din întreaga ţară care au participat la un sondaj al Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).
România liberă: Repararea şoselelor în România, povestea fără de sfârşit. Lipsa oricărei planificări în politica de drumuri naşte mii de kilometri de şosele la care lucrările se tărăgănează câte zece ani, chinuind automobiliştii fără rost. Chiar dacă nu sunt bani pentru încheierea lucrărilor vechi, statul dă constructorilor la foc automat noi contracte, pe care aceştia le umflă ulterior pe motiv de indexări, întârzieri etc. Victime sunt şoferii care circulă şi câte 5 ani pe un drum nereparat, al cărui contract a fost însă dat. Mii de kilometri de drumuri naţionale din România stau nereparaţi, cu câte un excavator uitat strategic pe ele şi niscaiva semne de circulaţie ce roagă şoferii să fie atenţi căci acolo s-ar „lucra”. Peisajul pe drumul în cauză este, mai mult sau mai puţin, identic şi în anul următor.