România liberă: Contractul cu Alpine pentru autostrada Nădlac-Arad, reziliat în secret. Compania Naţională de Autostrăzi a reziliat şi ultimul contract de construire al autostrăzii Nădlac-Arad, semnat cu firma austriacă Alpine Bau, după ce în toamna anului trecut a fost anulat şi pe cel pentru primul lot al aceleaşi autostrăzi, semnat cu Romstrade, firma lui Nelu Iordache. Românii vor mai avea de aşteptat mult timp până când vor ajunge pe autostradă la graniţa cu Ungaria, dat fiind avansul extrem de mic al acestor proiecte, licitaţiile contestate de constructori, dar şi rezilierea unor contracte aferente de către Compania
Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
ZF – Topul celor mai căutate facultăţi de la ASE: Trei studenţi „s-au bătut“ pe un loc la informatică economică. Un număr de 3.130 de absolvenţi de bacalaureat s-au înscris anul acesta la examenul de admitere din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) pentru a obţine unul dintre cele aproape 2.700 de locuri la buget scoase la concurs de instituţie. Specializarea care a adunat anul acesta cele mai multe opţiuni din partea candidaţilor a fost programul de studii în informatică economică, cu peste 370 de tineri înscrişi în cursa pentru cele 145 de locuri la buget (generând o concurenţă de 2,6 candidaţi pe un loc).
Cursdeguvernare.ro – Politici fiscale : Cum au evoluat de la începutul crizei principalele surse de venituri la bugetul statului. Cele mai importante scăderi s-au produs la impozitul pe profit și la contribuțiile de asigurări. Impozitul pe profit este singurul care s-a diminuat constant, atât ca procentaj în PIB cât și ca procentaj în veniturile bugetare, ajungând de la 7,9% în 2008 la doar 5,6% în 2012. De reținut că, în același interval de timp, impozitul pe salarii și venit afluctuat destul de puțin, după reducerea salariilor bugetarilor din 2011, revenind spre nivelul de 11% din veniturile bugetare, aproape dublu față de impozitul pe profit.
ZF – GfK: Consumul scade lună după lună. Aduceţi investiţii pentru ca oamenii să aibă încredere. GfK, companie de cercetare de piaţă care are aparate de citire a cumpărăturilor montate în 3.000 de gospodării, spune că încrederea este la minime istorice. „Guvernul trebuie să dea drumul la investiţii“, spune Andi Dumitrescu, directorul GfK România. Instabilitatea locului de muncă, lipsa creşterilor salariale din sectorul privat şi scăderea investiţiilor publice şi private sunt principalii factori care îi fac pe români tot mai prudenţi şi tot mai puţin dornici să scoată banii din buzunare pentru a consuma.
Capital: România pregătește o strategie în domeniul auto. În privința valorii adăugate/angajat suntem pe penultimul loc în Europa. Industria auto pare să devină, în sfârșit, o axă prioritară pentru autoritățile române. Executivul a anunțat pregătirea unei strategii naţionale în domeniul auto pentru perioada 2014-2020. În Uniunea Europeană, doar Bulgaria stă mai prost decât România în privința valorii adăugate / angajat.
Gândul: Cui a cerut bani Gruia Stoica ca să plătească cele 202 milioane de euro pentru CFR Marfă. Privatizarea CFR Marfă incinge spiritele intre cele două palate. La o lună de la anunţarea Grupului Feroviar Român (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, drept câştigător al licitaţiei pentru pachetul majoritar de acţiuni la CFR Marfă, contractul de privatizare nu a fost încă semnat. Statul aşteaptă încă încasarea celor 202 de milioane de euro pentru pachetul de 51% din acţiunile operatorului de transport de marfă. Potrivit unor surse gândul, Gruia Stoica ar fi încercat să obţină un împrumut de la două mari bănci din
străinătate, dar a fost refuzat. Una dintre bănci a cerut ca în schimbul împrumutului să garanteze cu pachetul majoritar la GFR. Preşedintele i-a cerut premierului Ponta să îşi asume politic privatizarea CFR Marfă. În schimb, şeful Guvernului, aflat în vizită în Spania, nu a dorit să comenteze şi limitându-se să îi facă urări de sănătate preşedintelui Băsescu.