Bursa: Scandal între cel mai mare acţionar şi conducerea Bucur Obor. Compania „Bucur Obor” (BUCU) se găseşte, din nou, în mijlocul unui scandal, de data aceasta între conducere, prin Gelu Manea, preşedintele Consiliului de Administraţie, şi cel mai mare acţionar Laurenţiu Postovaru, după ce, în urmă cu 16 ani a fost scena furturilor de acţiuni, de pe piaţa de capital. Acţionarii BUCU au mers, luni, la locul unde era convocată Adunarea Generală de către Laurenţiu Postovaru, deşi Consiliul de Administraţie al companiei anunţase că Adunarea nu se poate ţine.
ZF: Creditele ipotecare în lei au ajuns mai ieftine decât cele în euro. Cel mai ieftin credit imobiliar standard în lei afişează o dobândă efectivă de 5,5% pe an, în timp la euro costul minim este de 6% pe an. Creditele imobiliare în lei le-au egalizat pe cele în euro ca nivel al costului efectiv în primăvară, pe fondul ajustării preţului împrumuturilor la evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară, ajunse la minime istorice datorită procesului de relaxare monetară derulat de BNR şi a lichidităţii excedentare din sistemul bancar.
Hotnews: Ministerul Fondurilor Europene reverifica „datele istorice” privind cheltuielile din POSDRU, la cererea Comisiei Europene. Miza si implicatiile auditului asteptat in august. Ministerul Fondurilor Europene reverifica datele istorice privind cheltuielile efectuate cu proiectele din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si recalibreaza sistemul informatic de colectare si gestiune a informatiilor, la solicitarea Comisiei Europene, a declarat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, intr-un interviu acordat Euractiv si HotNews.ro. Oficialii de la Bruxelles declarasera, pentru HotNews, ca au facut observatii asupra datelor introduse in sistemul informatic de gestiune a POSDRU. Inca din luna martie, autoritatile romane si-au retras o cerere de rambursare de 15 milioane de euro de la Comisie, pentru a face reverificari.
ZF: Preţul grâului românesc coboară la minimul ultimilor patru ani. Preţul grâului a coborât sub 150 euro/tonă la jumătatea lunii iulie, cel mai mic nivel al acestei perioade în ultimii patru ani. Preţul grâului a scăzut brusc cu 10%, de la 164 euro/tonă la 147 euro/tonă, într-un interval de numai o săptămână, astfel că producţia de grâu nu va aduce mai mulţi bani în economie deşi creşterea de volum este de cel puţin 2,7% faţă de anul trecut.
România liberă: Echivalentul a jumătate din banii pentru autostrăzi, deja pierdut. Proiecte de infrastructură în valoare totală de 1,8 miliarde de euro din Programul Operaţional Sectorial- Transporturi (POS-T) candidează pentru a fi amânate în perioada 2014-2020. Proiecte valorând o sumă totală de 1,8 miliarde euro, respectiv o treime din valoarea contractelor aferente semnate pentru lucrări de infrastructură de transport sau 40% din alocarea acordată României cu această destinaţie de către Comisia Europeană pentru perioada 2007-2013 vor fi amânate pentru implementare în următorul exerciţiu financiar al UE, anume 2014-2020
Capital: Cele mai bune împrumuturi ipotecare în lei. Dobânzile împrumuturilor ipotecare în lei au scăzut chiar și la jumătate față de anul trecut, ajungând, în cazul câtorva bănci, mai „ieftine“ decât cele în euro. Pentru cine dorește astăzi să își cumpere o locuință, apelarea la un credit în monedă națională are și avantajul unui avans mai mic.